Tuzlanska kolona

Zločin traje, a nevine žrtve još čekaju pravdu

  • 14.05.2020. 11:02

Nevine žrtve još čekaju pravdu i nakon 28 godina od strašnog zločina nad kolonom ЈNA 15. maja u Tuzli, kada je u mirnom i dogovorenom izlasku iz kasarne "Husinska buna" u zasjedi ubijeno najmanje 54 i ranjeno najmanje 50 pripadnika ЈNA, poručili su iz Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini.

"Za ovaj zločin, sve do danas, niko nije kažnjen, iako se tačno znaju imena i prezimena ideologa, nalogodavaca i izvršilaca masakra na Brčanskoj malti, a gotovo tri decenije kasnije, zločin i dalje traje, jer se u samoj Tuzli 15. maj i dalje obilježava kao "Dan odbrane", nevine žrtve proglašavaju za agresore, a zločinci slave kao heroji", navedeno je u saopštenju.

Iz ovog udruženja ističu da postoje brojni dokazi da su policijske snage Tuzle, Teritorijalne odbrane i "Patriotske lige" na Brčanskoj malti prije 28 godina izvršile klasičan ratni zločin u koji je bilo uključeno i tadašnje rukovodstvo grada, a jedan od dokaza je dugo skrivanje masovne grobnice na tuzlanskom groblju "Trnovac" u kojoj su bili posmrtni ostaci ubijenih pripadnika ЈNA.

"Postoje i brojna svjedočenja i dokumenti o pripremi i sprovođenju zločina koja, namjerno ili ne, do sada nisu korištena u istragama protiv osumnjičenih za napad na Tuzlansku kolonu", ističu iz Zavičajnog udruženja Tuzlaka, ocjenjujući farsom sve dosadašnje istrage, optužnice i sudske procese za zločin nad Tuzlanskom kolonom čiji je cilj da zločinci izbjegnu zasluženu kaznu.

Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini je, vodeći se načelom da odgovornost za počinjeni zločin nikada ne zastarjeva, apelovalo na nadležne u Republici Srpskoj, BiH, Srbiji i međunarodnim pravosudnim institucijama, da pokrenu novu istragu protiv odgovornih za zločin nad pripadnicima ЈNA u Tuzli 15. maja 1992. godine, poručujući da nevine žrtve još čekaju pravdu.

"Pred sudom pravde potrebno je ispitati i odgovornost za etničko čišćenje srpskog naroda u Tuzli i sa područja cijele tuzlanske regije odakle je protjerano 85.000 Srba", ističu iz Udruženja.

Navodeći da je današnja Tuzla grad bez Srba, iz Udruženja ocjenjuju kao licemjerno što ovaj grad i danas ponosno ističe svoju navodnu multietničnost.

"O tome ubjedljivo govore statistički podaci popisa stanovništva iz 1991. i 2013. godine, kolektivno sjećanje srpskog naroda tuzlanske regije, kao i novi dokumenti i dokazi o zločinu na Brčanskoj malti, te brojnim drugim zločinima nad Srbima i progonu Srba u Tuzli i tuzlanskoj regiji", ističu iz Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović položiće sutra vijenac na Spomen-kosturnicu na groblju Pučile u Bijeljini povodom 28 godina od ubistva 54 pripadnika ЈNA u Tuzli koje su, dok su se mirno povlačili iz kasarne, ubile paravojne muslimanske formacije.