Izmjene

Žensko pojačanje SNSD-a u Bijeloj sali

  • 10.12.2019. 18:53

Formiranje vlasti i novi saziv Savjeta ministara, u SNSD-ovom klubu Predstavničkog doma Parlamenta BiH donijeće i određene izmjene. SNSD-ovi Staša Košaraca i Vojin Mitrović zamjeniće poslaničku Bijelu salu sa takozvanom “jedinicom“ ili ministarskom salom. 

Po broju glasova, Košarca bi trebao da zamijeni Lazar Prodanović iz Zvornika. Prodanović će, kako saznajemo, ipak zadržati mjesto delegata u Domu naroda Paralementa BiH, a kao trećeplasirana ulazi Trebinjka, potpredsjednica gradskog odbora SNSD-a primarijus dr Ljubica Miljanović. Aktuelna predsjednica dobojske Skupštine Sanja Vulić napustiće lokalni parlament i zamijeniće u Bijeloj sali Vojina Mitrovića. Odlaskom Staše Košarca, SNSD-ov klub ostaje bez šefa, pa će kako ATV saznaje i na ovo mjesto doći žena Snježana Novaković Bursać koja je već poznata u Predstavničkom domu.

Kod Bošnjaka još se ništa ne zna, iako je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao da ove sedmice očekuje konačna imena kandidata, ali u SDA još manipulišu. Bakir Izetbegović ranije je rekao da bi, sada već bivšeg predsjedavajućeg, Denisa Zvizdića volio da vidi na čelu ministarstva inosranih poslova. 

Ako bi Zvizdić pristao da napusti  Kolegij Predstavničkog doma I poslaničku funkciju zamijenio ministarskom, u Bijelu salu, po broju glasova, umjesto njega ušao bi sarajevski glumac koji je poznat po radikalnim i antisrpskim izjavama Emir Hadžihafizbegović. Ono što se sa sigurnošću zna da Nedžad Branković, bivši premijer Federacije BiH ide za zamjenika Vojina Mitrovića u Ministarstvo komunikacije i transporta.  

SDA će ministarske fotelje da dijeli sa DF-om i ,možda, sa SBB-om, ali zamjeničke funkcije će sve da zadrže. Kome će šta pripasti trebalo bi da bude jasnije u petak, kada je najavljen sastanak trojice lidera. 

Što se tiče HDZ-a kod njih je već sve jasno. Još juče, predsjedavajućem Tegeltiji dostavili su imena svojih ministara, ali i zamjenika ministara u resorima koji su dogovorili lideri tri vladajuće stranke u BiH.