Štab za vanredne situacije

Zeljković: Vakcinacija i epidemiološke mjere zaustavljaju širenje virusa

  • 21.03.2021. 16:35

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da građani moraju biti svjesni da su vakcinacija i uvođenje restriktivnih epidemioloških mjera jedini načini zaustavljanja širenja virusa korona i da trenutno ne postoji bolji i efikasniji način borbe.

Zeljković je novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, rekao da je zabrinjavajuće to što iz dana u dan raste broj lica pozitivnih na virus korona i što se povećava broj hospitalizovanih, te napomenuo da poštovanje mjera mora biti na veoma visokom nivou.

"Svjesni smo da nijedna mjera koja je restriktivna nije popularna među građanima iz više razloga, ali građani moraju biti svjesni da u ovom trenutku ne postoji bolji i efikasniji način borbe protiv virusa od epidemioloških mjera i same vakcinacije", naglasio je Zeljković.

On je napomenuo da je najveća koncentracija virusa korona među osobama između 30 i 65 godina starosti, te da je cilj donošenja mjera smanjenje kontakata između lica.

"U ovom trenutku je veoma važno da se smanje okupljanja građana, da građani budu svjesni da svaki socijalni kontakt nosi rizik od potencijalne zaraze, naročito ako se ne poštuju osnovne epidemiološke mjere - nošenje zaštitne maske, fizička distanca, pojačana higijena i dezinfekcija", naveo je Zeljković.

On je istakao da se ulaže trud da vakcinacija ne bude usporena zbog trenutne epidemiološke situacije, jer je za odvijanje tog procesa potrebno izdvojiti određen broj zdravstvenih radnika.

"Svi mi bismo voljeli da vakcinacija teče brže, ali kao što sam napomenuo više puta, trenutna epidemiološka situacija nam je zarobila jako veliki broj medicinskih radnika. Vakcinacija ne može ići ubrzanim korakom dok god imamo ovakvu situaciju koja nam je zarobila veći dio osoblja", naveo je Zeljković.

Zeljković je podsjetio da prva faza vakcinacije obuhvata zdravstvene radnike u kovid odjeljenjima i osobe koje žive u domovima za stara lica, a druga faza obuhvata vakcinaciju ljudi starijih od 65 godina sa hroničnim oboljenjima.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник