Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske

Zeljković: Epidemiološka situacija u fazi stabilizacije

  • 27.04.2021. 12:51

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je tokom posjete bijeljinskoj bolnici da je epidemiološka situacija u Srpskoj u fazi stabilizacije i da to može pružiti šansu da proces vakcinacije bude što brži i uz što veći obuhvat građana.

- Proces vakcinacije se nastavlja i cilj nam je da za što kraće vrijeme obuhvatimo što veći broj građana i da odziv i kada dođemo u treću fazu bude isti kao sadašnji odziv starijih od 65 godina kojim smo vrlo zadovoljni - rekao je Zeljković.

On je naveo da se u svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj nastavlja vakcinacija protiv virusa korona i da se očekuje stizanje dodatnih količina vakcina.

- Zahvaljujući Vladi Republike Srpske i sredstvima koja su obezbijeđena, Bolnica u Bijeljini i sve ostale bolnice u Srpskoj koje vrše pi-si-ar testiranje i dalje će pružati dijagnostiku na utvrđivanju prisustva virusa korona - najavio je Zeljković.

Nažalost, kako je naveo, virus u svijetu nije usporio svoje djelovanje u određenim zemljama i one predstavljaju osnov za zabrinutost za naredni period.

- Borba protiv virusa korona i dalje traje i mi ćemo ovaj rat sigurno da dobijemo, ali uz odgovorno ponašanje svih nas - ocijenio je Zeljković.

Prema njegovim riječima, ta borba mora biti na principu solidarnosti u smislu poštovanja epidemioloških mjera koje su usmjerene na pojedinca, kao što je nošenje zaštitnih maski i fizička distanca, pojačana lična higijena i dezinfekcija, ali i mjere koje su usmjerene na zajednicu.

Zeljković je zahvalio direktoru Bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini Zlatku Maksimoviću i njegovom timu na, kako je naveo, jako dobro urađenom poslu u borbi protiv virusa korona, koja i dalje traje.

- Bijeljinska bolnica u tome predstavlja jako dobar primjer kako se organizaciono i kadrovski može formirati kovid bolnica i nastaviti da funkcioniše normalan režim rada svih ostalih odjeljenja - istakao je Zeljković.

On je pohvalio i rad pi-si-ar laboratorije u bijeljinskoj bolnici koju je posjetio.

- Pokazan je sinergizam i međusobno pomaganje, razumijevanje i organizacioni sistem rada u obezbjeđivanju kapaciteta i zbrinjavanju pacijenata - zaključio je Zeljković.

Direktor Bolnice Zlatko Maksimović zahvalio je Zeljkoviću na posjeti i Institutu na čijem je čelu na stručnoj pomoći zdravstvu i materijalnoj podršci za rad pi-si-ar laboratorija tokom borbe protiv virusa korona.

On je rekao da je saradnja odlična i konstantna i da je Institut uvijek dostupan Bolnici za svaku stručnu pomoć u odgovoru na pandemiju.

Maksimović je naveo da su u bijeljinskim kovid bolnicama tenutno 84 bolesnika, od kojih je 19 na respiratorima, a registrovana je 60 novih slučajeva pozitivnih na virus korona u protekla 24 časa.

- Nažalost, potvrđena su saznanja da će korona potrajati i pred nama su novi zadaci da se što bolje pripremimo za naredne mjesece i novi talas koji se najavljuje na jesen - rekao je Maksimović.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković nastavlja boravak u Bijeljini posjetom Domu zdravlja gdje će se sastati sa stručnim kolegijumom ove ustanove i posjetiti vakcinalni centar.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.