Mnogo nagomilanih problema

Željka Cvijanović u Poljskoj: Važno je govoriti o Evropi i budućnosti

20:27, 02.09.2019.
Izvor: Srna
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, koja boravi u trodnevnoj posjeti Poljskoj, poručila je da je važno govoriti o Evropi i budućnosti, jer ima mnogo nagomilanih problema.

"Svi mi želimo da Evropa bude jaka i stabilna, da uspijeva odgovoriti na sve izazove, ali mnogo je nagomilanih problema. Na 29. Ekonomskom forumu u Krinici Zdroju govoriću o tome u kontekstu nekoga ko dolazi sa prostora koji pretenduje da ide ka članstvu", rekla je Cvijanovićeva. 

Prema njenim riječima, opterećenja postoje i na samom zapadnom Balkanu, ali i u okviru EU. 

Cvijanovićeva je, nakon sastanka sa maršalom Malopoljskog Vojvodstva Vitoldom Kozlovskim u Krakovu, rekla za RTRS da Srpska ima cijeli niz uspostavljenih veza sa različitim regijama zemalja članica EU. 

"Poljska je izuzetno interesantna za Republiku Srpsku sa svojim regijama i s obzirom na to da je naš prioritet steći određena znanja kada je riječ o evropskim integracijama i povlačenju evropskih sredstava, gdje Poljaci služe za primjer svima", navela je Cvijanovićeva. 

Ona je rekla da Srpska sa Poljskom ima dobro političko razumijevanje, te da je na sastanku bilo riječi i o političkoj situaciji u Srpskoj. 

Maršal Malopoljskog Vojvodstva Vitold Kozlovski rekao je da je na današnjem sastanku inicirana ideja da se potpiše sporazum između Malopoljskog Vojvodstva i Republike Srpske kako bi se realizovala i formalizovala saradnja. 

Na sastanku je razgovarano o ekonomskoj situaciji u Srpskoj i BiH, uspostavljanju međuregionalne saradnje Republike Srpske i Malopoljskog Vojvodstva, kao i o procesu evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana. 

Malopoljsko Vojvodstvo je jedno od 16 poljskih vojvodstava u kojem živi više od tri miliona stanovnika. 

Cvijanovićeva boravi od danas do 4. septembra u Poljskoj gdje učestvuje na 29. Ekonomskom forumu u Krinici Zdroju. 

Cvijanovićeva će sutra govoriti na centralnoj panel-diskusiji o temi "Evropa sutra. `Snažna`u kojoj mjeri?". 

Ekonomskom forumu u Krinici Zdroju je najveća konferencija političkih i ekonomskih elita u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Forum svake godine okuplja više od 4.500 lidera iz političke, ekonomske i socijalne sfere iz Evrope, Azije i SAD, a prati ga veliki broj novinara. 

Ovaj skup pruža odličnu priliku za razmjenu mišljenja o različitim temama s ciljem unapređenja političke i ekonomske saradnje u Evropi.