Sastanak u Bijeloj kući

Željka Cvijanović razgovarala sa Džonom Eratom

18:50, 24.06.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Bijeloj kući sa glavnim direktorom za evropske poslove Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džonom Eratom.

Tokom sastanka predsjednica Cvijanović i g-din Erat razmijenili su mišljenja o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.

Thumbnail

Ovom prilikom, predsjednica Republike Srpske ukazala je na potrebu završetka konstituisanja vlasti na svim nivoima u BiH bez uslovljavanja, da bi se, kako je istakla, obezbijedio kredibilitet i funkcionalnost vlasti u realizaciji važnih projekata koji direktno utiču na život građana.

Takođe, predsjednica Cvijanović je iskazala opredijeljenje institucija Republike Srpske da sarađuju sa ostalim nivoima vlasti u BiH i regionu, ali i na globalnom nivou radi postizanja većeg nivoa bezbjednosti.

Savjet za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće (NCS) dio je Izvršne kancelarije Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i glavni je forum koji predsjednik SAD-a koristi za razmatranje pitanja nacionalne bezbjednosti, vojnih pitanja i spoljne politike sa višim savjetnicima za nacionalnu bezbjednost i zvaničnicima kabineta. Od svog osnivanja, funkcija Savjeta za nacionalnu bezbjednost bila je da savetuje i pomaže predsjedniku SAD-a u pogledu nacionalne bezbjednosti i spoljne politike, te da služi za koordinaciju ovih politika među različitim vladinim agencijama.

Predsjednica Republike Srpske prethodno je u Vašingtonu razgovarala i sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmerom o aktuelnim temama u Republici Srpskoj i BiH.

Tokom razgovora, predsjednica Cvijanović je istakla neophodnost što skorijeg formiranja kredibilne i legitimne vlasti na svim nivoima u BiH, a u cilju nastavka započetih projekata od značaja za unapređenje i poboljšanje života građana.

U nastavku dana, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović sastaće se sa državnim sekretarom američke države Merilend Džonom Vobensmitom, te sa potpredsjednikom Vebster univerziteta Željkom Šusterom.