Pokloni za sve starosne grupe

Željka Cvijanović posjetila dom "Rada Vranješević"

  • 29.04.2019. 19:33

Bicikle za sve starosne grupe, ali i obećanja za još pomoći - to je predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, povodom vaskršnjih praznika donijela u banjalučki Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja. U Domu su zahvalni na poklonima, ali još više na redovnoj pomoći, zbog koje štićenicima Doma skoro ništa ne nedostaje.

“Ono što smo danas uspjeli da obiđemo jesu dvije nove usluge u sistemu socijalne zaštite, a to su vrtić koji će biti gotov na ljeto i pušten u rad, kao i savjetovalište za djecu kao i za njihove porodice. Cilj savjetovališta je prevencija izdvajanja djece iz njihovih bioloških porodica, a cilj vrtića je socijalizacija naše djece sa djecom iz lokalne zajednice”, kaže Vladimir Kajkut, direktor Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević".

U domu boravi 84 djece različite starosne dobi - od beba do studenata. Predsjednica Republike Srpske obećava još novca, da bi vrtić bio u potpunosti spreman za mališane.

“ Mi smo prošle godine izdvojili 100 hiljada KM, a onda smo zajednički kandidovali ovaj projekat za podršku Srbije, za što će biti obezbijeđeno 200 hiljada KM, da bi se sve završilo.... upravo na tom prostoru”, kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Osim vrtića i savjetovališta, u domu "Rada Vranješević" imaju još planova. Žele da izgrade prihvatilište za djecu zatečenu u skitnji, ali i nekoliko stanova koje će koristiti djeca koja odrastu i napuste ustanovu. Među najstarijima u Domu je 23-godišnji Neven. Neven. On je diplomirani fizioterapeut i na praksi je u zavodu " Dr Miroslav Zotović". Nada se useljenju u jedan od stanova kada budu gotovi.

“Dođe trenutak kada dijete treba napustiti Dom, i uhvati ga nesigurnost - gdje će, šta će. Sada su došli na tu priču za te stanove, pa se čovjek i osjeća nekako sigurnije, ne mogu reći bolje, ali ima neki napredak u tom smislu”, kaže Neven Mišković, štićenik Doma "Rada Vranješević".

Jedan od najvećih problema sa kojima se Dom "Rada Vranješević" suočava su dugovi lokalnih zajednica. Od njih, za smještaj djece, Dom potražuje oko 150.000 KM