Evropskom samitu regija i gradova

Željka Cvijanović nastavlja posjetu Bukureštu

  • 15.03.2019. 07:41

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović danas će, u nastavku posjete Bukureštu, učestvovati na 8. Evropskom samitu regija i gradova, a na marginama skupa razgovaraće sa predstavnicima regija pojedinih država članica EU.

Cvijanovićeva je rekla da danas očekuje razgovore sa nekoliko predstavnika regija koji žele da promovišu čvršće veze i saradnju između institucija na regionalnom nivou. 

Ona je juče izjavila Srni da se na Evropskom samitu regija i gradova u Bukureštu diskutuje o načinu na koji regije mogu da zadrže svoju ekonomiju i ojačaju, kao i da se promovišu efikasni decentralizovani sistemi, te istakla da je to ono što odgovara Republici Srpskoj. 

"Ovo je priča koja je bliska nama iz Republike Srpske i vidimo u tome ogromnu korist za sve ono što pokušavamao da uradimo za naše građene i jačamo naše institucije", rekla je Cvijanovićeva, koja učestvuje u radu dvodnevnog samita, koji je počeo juče. 

Cvijanovićeva je navela da je riječ o dobro organizovanom i sadržajnom samitu koji okuplja predstavnike evropskih regija, a da Republika Srpska učestvuje, zahvaljujući produktivnoj i dugoj saradnji i zajedničkim projektima Predstavništva Srpske u Briselu i Komiteta regija EU. 

Ona je naglasila da je ovaj samit prilika i da razgovara sa predstavnicima regija država članica EU, te podsjetila da Republika Srpska već ima dobru saradnju sa nekoliko regija u Italiji i potpisane sporazume. 

Cvijanovićeva je rekla da je juče imala priliku da razgovara sa predstavnicima novih regija sa kojima bi Srpska mogla da sarađuje. 

Na marginama skupa u Bukureštu Cvijanovićeva se juče u odvojenim susretima sastala sa specijalnim savjetnikom Evropske komisije za zapadni Balkan Francom Šausbergerom, predsjednikom italijanske regije Umbrija Katjušom Marini. 

Cvijanovićeva je, u srijedu, 13. marta, prvog dana posjete Bukureštu razgovarala sa predsjednikom Komiteta regija Evropske unije Karl-Hajncom Lambercom o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, te o mogućim programima i aktivnostima Komiteta regija EU u kontekstu pridruživanja BiH Evropskoj uniji.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)