"Željeznice Republike Srpske": Neslaganja među sindikatima se nastavljaju

  • 04.06.2020. 19:24

Korona prolazi, ali se saga oko "Željeznica Republike Srpske" nastavlja. Pored svih problema koji im vise nad glavom, sindikati nikako da se usaglase. Tako na pregovore idu tri sindikata, dok se s ostalima izbjegava dijalog, te prepirke ne prestaju.

Bacanje prašine u oči javnosti – to je jučerašnji sastanak ministra saobraćaja i veza Republike Srpske, uprave "Željeznica" i tri sindikata, poruka je preostalih sindikata "Željeznica", koji su, kako kažu, uprkos obećanju da će svi prisustvovati, izostavljeni s tog sastanka. 

Tvrde, restrukturisanje je zabluda. Time se pripremaju određeni dijelovi preduzeća za izdvajanje iz sistema, samim tim će biti ugrožena radna mjesta i egzistencija mnogobrojnih radnika, poručuju ovi sindikalci.

"Dolazimo iz jednih domena gdje se vidi iz radnih nacrta procesa restrukturiranja da se priprema ti dijelovi preduzeća za izdvajanje iz sistema. Podsjetiću vas samo, evo ja dolazim konkretno iz jedne radionice koja održava 1000 i nešto vagona koji voze jednu robu koja donosi dobit "Željeznicama Republike Srpske". Postavlja se pitanje, kada se izdvoji iz sistema, ko će održavati ta vozna sredstva? Mi jednostavno pozivamo i resornog ministra i poslovodstvo da uzme i uspostavi socijalni dijalog koji je zakonom zagarantovan za sve sindikate zaposlene unutar "Željeznica Republike Srpske"", rekao je Goran Čamdžić, predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila "Željeznica Republike Srpske".

Takve postupke iz "Željeznica" pravdaju epidemiološkom situacijom. Prvi čovjek tog preduzeća kaže da nije bilo mogućnosti da se sastanak održi sa svim sindikatima, a da, kako kaže, svi budu zaštićeni. Slavko Gligorić kaže i da su reprezentativni sindikati bili obavezni ostalima prenijeti sva dešavanja. Kada se stvore uslovi, tvrdi Gligorić, svi će zajedno sjesti za sto i razgovarati. Dodaje Gligorić i da su reprezentativne sindikate upoznali sa svim, te da oni nisu imali niti jednu primjedbu. Restrukturisanje je, poručuje, najbolje rješenje.

"Da imamo jedno profitabilno preduzeće gdje bi svi radnici koji bi eventualno bili, ne bi mogli biti raspoređeni, znači pokušava da kroz određene prekvalifikacije, dokvalifikacije i promjenu tih radnih mjesta da ih zadržimo", istakao je Slavko Gligorić, v.d. direktora "Željeznica Republike Srpske".

Ni u Konfederaciji sindikata Republike Srpske u tome ne vide ništa sporno. Naprotiv, kako kažu, raduje činjenica da je u vrijeme pandemije pokrenuta priča o aktivnom učešću sindikata. Po prvi put su, kako kaže predsjednik Konfederacije, uslišeni zahtjevi da i sindikati budu uključeni u priču u vezi s restrukturisanjem.

"U radne grupe u svim oblastima i fazama restrukturiranja "Željeznica" uključena su i tri reprezentativna sindikata, kao i približeni stavovi oko kolektivnog ugovora koji bi trajno definisao odnose na "Željeznicama Republike Srpske", naglasio je Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Od svega su se ogradili i u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske. Kratko poručuju, Ministarstvo ne vrši izbor sindikata, te da su spremni i otvoreni za razgovor sa svima koji legitimno predstavljaju radnike "Željeznica".  

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина