Dobiće 10 odsto veću platu

Željezničari najavili ŠTRAJK, uprava obećava STIMULACIJU

  • 31.05.2019. 19:18

Radnici "Željeznica Republike Srpske" će dobiti 10 odsto veću platu za prošli mjesec, najavio je direktor tog preduzeća Zoran Ilinčić, nakon sastanka sa ministrom saobraćaja i veza Neđom Trninićem. 

Prije sastanka u Doboju, nezadovoljni sindikalci su se okupili u Banjaluci, da najave polučasovni štrajk upozorenja u koji će stupiti 7. juna. Direktor "Željeznica" radnicima poručuje da će svi zaposleni dobiti jednokratnu stimulaciju, što će se nastaviti - ako se nastavi dobro poslovanje, kao do sada.

"Posmatramo svaki mjesec u skladu sa našim radom i poslovanjem. Nastojaćemo da zadržimo taj kontinuitet, cilj je da se kroz kolektivni ugovor na neki način definiše. Mi svakodnevno razgovaramo na ovu temu, pa i sa sindikatima, i nastojimo da zajednički dođemo do krajnjeg cilja - a to je popravljanje statusa naših radnika", kaže Zoran Ilinčić, generalni direktor "Željeznica Republike Srpske".

Baš zbog tog boljeg statusa - radnici su odlučili da za sedam dana prekinu sa radom na pola sata. Plate ne samo da nam nisu povećavane više od 10 godina, nego su i smanjivane, istakao je Zlatko Marin.

"Ono što smo dobili saznanje od uprave, to je poruka mejlom - da nisu obezbijedili potpis od relevantnih faktora. Mi smatramo da je to Vlada, i da je jedina adresa koja to sada može riješiti, Vlada Republike Srpske", kaže Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti.

Ministar saobraćaja i veza je rekao da njegova posjeta direktoru nema veze sa štrajkom, jer je za njega saznao na putu za Doboj. U procesu restrukturiranja Željeznice posluju sa mnogo boljim rezultatima nego prethodnih godina - poručio je Neđo Trninić.

"Mišljenja sam i ja i direktor, nadam se i uprava, da to zaslužuju da osjete i zaposleni na Željeznicama, koji imaju izuzetno niska primanja, iz tih razloga smo se dogovorili da direktor sa upravom donesu odluku koja bi išla u smislu da se radnicima za prethodni mjesec da stimulativni dio, u nekom rasponu koji se uprava dogovori, i kako se dogovori sa sindikatima", kaže Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Nezadovoljni radnici kažu - u povećanje će vjerovati tek kada sve budu vidjeli crno na bijelo. U suprotnom, najavljuju da će sljedećeg petka - u periodu od 10 do 10.30 ujutru - štrajkovati na platoima željezničkih stanica Doboj, Banjaluka, Prijedor, Novi Grad, Brčko i Zvornik.