Još jedna šansa za zaposlenje

Završena "IT prekvalifikacija", sertifikati za 100 kandidata

  • 03.12.2019. 19:42

Završena je šestomjesečna obuka u okviru projekta “IT prekvalifikacija”, a 100 visokoobrazovanih, nezaposlenih, kandidata dobilo je sertifikate.

Među onima koji su stekli znanja iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacionih vještina su i Maja i Saša. S ovim što su naučili uvjereni su da su korak bliže zaposlenju.

"U suštini, naučili smo jako mnogo, ja pogotovo koja nisam iz te oblasti, ja sam iz prirodnih nauka. To me je oduševilo. Mislila sam da će biti malo suvoparno. Međutim, nije uopšte bilo", kaže Maja Mandić.

"Mnogo sam naučio, iako nisam bio u toj struci, nisam imao paralelnih veza između građevine i informatike. Mislim da ću ubuduće mnogo da napredujem, da se posvetim još više učenju i radu u IT struci", istakao je Saša Oljača.

Najbolji pokazatelj uspjeha projekta bilo bi zaposlenje polaznika u domaćim IKT kompanijama, prvenstveno onima koje su učestvovale u projektu. To su i očekivanja Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske.

"Ukoliko budemo imali određen prosjek zaposlenja od tih 100 kandidata, ja ću podsjetiti da je to evropski prosjek negdje oko 17 odsto, a ja očekujem da ćemo imati daleko više od tog procenta, ukoliko se to pokaže kao uspješno i sljedeće godine Vlada i Ministarstvo u saradnji sa ICBL sprovešće sličan projekat", najavio je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Kandidati su bili raznih obrazovnih profila. Jednomjesečnu praksu obavili su u 28 kompanija što je, nekima, bilo i prvo radno iskustvo.

"Prije nego što smo pristupili prijemu kandidata i petostepenom testiranju koje su prošli na početku, obavili smo pilot analizu i razgovor sa 30 IKT kompanija iz Srpske da bismo procijenili koji su nedostajeći profili i broj radne snage", rekao je Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka.

"IT prekvalifikacija" počela je 19. aprila za 100 najboljih kandidata, a priliku za prijavu su imali svi visokoobrazovani od 24 do 40 godina koji su se nalazili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.