Lejla Rešić

Zaustavljeno neplansko zapošljavanje u lokalnim zajednicama

  • 24.01.2019. 16:40

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da je zadovoljna postignutim rezultatima primjene novog Zakona o lokalnoj samoupravi u posljednje dvije godine i istakla da je prestalo neplansko zapošljavanje koje nije u skladu sa budžetom lokalnih zajednica.

Rešićeva je istakla da, s obzirom na to da su opštine i gradovi napravile prvi korak, te počele da rade na sanaciji broja zaposlenih, opredjeljenje Ministarstva je da se produži rok lokalnim zajednicama da broj zaposlenih u upravi usklade sa zakonom, po kojem treba da bude tri zaposlena na hiljadu stanovnika. 

"Ideja je bila da dovedemo lokalne zajednice u situaciju da nemaju viškove, te da planiraju zapošljavanja, kako njihovi budžeti ne bi bili više od 50 odsto usmjereni na plate zaposlenih", rekla je Rešićeva nakon sastanka sa predsjednikom Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubišom Ćosićem. 

Ona je navela da je rok za usklađivanje broja zaposlenih u upravi sa brojem stanovnika lokalne zajednice 30. jun, te da očekuje da će produžetak roka od dvije godine prirodnim odlivom zaposlenih u velikoj mjeri riješiti ove probleme. 

"Spremni smo da u prvom kvartalu ovo ponudimo Vladi i Narodnoj skupštini Srpske, ali i da Savezom opština i gradova Srpske otvorimo sva za njih značajna pitanja", rekla je Rešićeva. 

Prema njenim riječima, opštine koje su zabilježile veoma dobre rezultate u ovoj oblasti su Derventa, Prijedor i Bratunac, te da bi one mogle zapošljavati nove ljude. 

"Osim toga, značajan posao su uradile i opštine Laktaši, Petrovac, Donji Žabar, Istočni Mostar, Jezero, Kalinovik, Kupres i Šipovo, te grad Bijeljina. I ostale opštine i gradovi imaju pozitivne rezultate, jer su smanjili broj zaposlenih, ali još imaju višak u odnosu na idealan broj", rekla je Rešićeva. 

Ćosić je izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo spremno da predloži izmjenu Zakona i rok za usklađivanje broja zaposlenih u upravi produži do 30. juna 2021. godine. 

"Period od dvije prethodne godine bio je period napretka. Nismo zapošljavali nove službenike u jedinicama lokalne samouprave, a ljudi koji su sticali uslove za penziju su penzionisani i broj zaposlenih se smanjivao", rekao je Ćosić. 

On je ocijenio da će produžetak roka doprinijeti da se postignu još bolji rezultati, uz obavezu da se lokalne zajednice pridržavaju nezapošljavanja. 

Ćosić je naveo da je sa Rešićevom razgovarao i o drugim pitanjima oko kojih Ministarstvo i Savez treba da sarađuju, kako bi se popravile određene stvari u nekim oblastima, poput finasiranja jedinica lokalne zajednice.  
 
 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)