KPZ Banjaluka

Zatvorenici ispunili građansku dužnost

  • 07.10.2018. 19:28

U Kazneno-popravnom zavodu na Tunjicama i ovih izbora organizovano je glasanje za lica koja su tamo smještena. Iako su trenutno izlovani od društva, većina zatvorenika ispunila je svoju građansku dužnost. Time su poručili da itekako žele da utiču na političke prilike u zemlji i da ih zanima ko će ih predstavljati u naredne četiri godine.

"Kao i za svakog drugog čovjeka, posebno mi je drago da mogu da ispunim svoju građansku dužnost i obavezu"
"Mislim da svaki čovjek treba da ispuni svoju građansku dužnost i izađe na izbore," rekli su neki od glasača u KPZ Tunjice.

Glasanje je prilagođeno pravilima ustanove što podrazumijeva izvođenje po jednog zatvorenika, uz nadzor službenika i obavezan pretres pri pristupanju biračkom mjestu, i pretres nakon glasanja.

"Izbori u ovoj ustanovi organizovani su kao i prethodnih godina. Protiču i proticaće onako kako se očekuje od jedne ovakve ustanove, u najboljem redu. Da bismo omogućili tajnost glasanja, u prostoriji gdje se glasa, isključen je video nadzor tako što su kamere fizički prekrivene. Specifičnost ovog glasačkog mjesta je da ga sprovode tročlani mobilni tim, nadgledaju posmatrači, a pripadnici službe bezbjednosti su zaduženi za bezbjednost tokom ovog procesa," rekao je Komljen Gagović, rukovodilac unutrašnjeg obezbjeđenja Kazneno popravnog zavoda Banja Luka.

"Birači glasaju po redu i odgovorno. Sve po propisima i po zakonu", rekla je predsjednik Mobilnog tima 12 u KPZ Tunjice, Jelena Jaćimović. Iako je specifično glasačko mjesto, problema nemaju. 

"Specifični su uslovi, odnosno samo biračko mjesto po sebi. Tu su prisutni čuvari koji pomažu u dovođenju i odvođenje birača, a sve ostalo protiče kao na regularnom biračkom mjestu," kaže Jaćimovićeva.

Glasačko pravo uskraćeno je osuđenicima za ratne zločine. 

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм