Kapitalni projekat sanacije crpnih stanica

Iz Voda Srpske tvrde da su radili u skladu sa Zakonom i odlukama Vlade

  • 29.08.2019. 12:44

Kapitalni projekat sanacije crpnih stanica u slivu rijeke Save vrijedan više od 9 miliona evra kasni, a do sada, prema saznanjima, nije urađeno ni deset odsto posla iako su radovi, prema potpisanom ugovoru, trebali biti završeni još u februaru 2019. godine.

Javna ustanova Vode Republike Srpske je 03.februara 2017. godine potpisala ugovor sa španskim konzorcijumom "Ocide Contruccion" o kapitalnom remontu i sanaciji 19 crpnih stanica i pet ustavnih sistema u slivu rijeke Save, od Novog Grada do Bijeljine. 

Ugovor je vrijedan čak 9,37 miliona evra, a finasira se iz kreditnih sredstva Evropske investicone banke u sklopu velikog projekta zaštite nakon katastrofalnih poplava 2014. godine vrijednog 55 miliona evra. 

Tada je saopšteno da bi sanacija ovih stanica trebalo da znači i smanjenje rizika od katastrofalnih poplava svih gradova i naselja u slivu rijeke Save, te zaštitu stanovništva.

Rok za završetak radova bio je dvije godine, odnosno do februara ove godine. Španski konzorcijum, kako saznajemo, za dvije godine uradio je samo deset odsto ugovorenih radova dok je završetak projekta potpuno neizvjestan.

Novi direktor JP "Vode Srpske" Miroslav Milovanović je, kako saznajemo, dolaskom na tu funkciju, umjesto raskida ugovora i naplate penala za nezavršen posao, mimo zakona, španskom konzorcijumu predložio Aneks ugovora i produženje roka za izvođenje radova. Prema tom aneksu, a prema nezvaničnim saznanjima, rok za završetak radova je produžen do 2020. godine. Takođe, nezvanično se saznaje, da je Ankesom ugovora španskom konzorcijumu doznačeno i million evra za radove koje nisu ni uradili, čime je Milovanović svjesno opet prekršio zakon.

Oglasile su se i Vode Republike Srpske

Vode Republike Srpske su se oglasila povodom teksta koji je objavljen na našem portalu. Tvrde da su sve radili u skladu sa Zakonom i odlukama Vlade Republike Srpkse.

U saopštenju su naveli da su sve radili uz saglasnost Vlade Republike Srpske, koja je na sjednici 18. jula 2019. godine upoznata sa Informacijom o izvršenju Ugovora "Rekonstrukcija pumpnih stanica na području Republike Srpske".

Iz Voda Republike Srpske su saopštili da je Vlada na toj sjednici dala saglasnost da se pristupi sporazumnom raskidu ugovora, u skladu sa uslovima koji su dogovoreni sa izviđačem radova, a istovremeno su zadužili Vode Srpske da pristupe proceduri sklapanja Aneksa Ugovora, kojim će se definisati poravnanje međusobnih potraživanja i realizacija ugovornih aktivnosti za prvih pet sekcija na kojima će se izvoditi radovi.

Aneks ugovora je sačinjen u sklopu i odmah nakon sporazumnog raskida ugovora, a sva procedura je urađena po pravilima Evropske investicione banke.

Komisija koja je bila formirana za sporazumni raskid ugovora, je poslije pregovora sa izvođačima radova, sačinila Aneks ugovora koji se povaćava obim radova, a zbog toga je povećana i vrijednost radova sa 2,5 na 3,5 miliona evra, između ostalog stoji u saopštenju Voda Republike Srpske.  

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана