Sinonim otpora srpskog naroda

Zašto je SAJ pjevao pjesmu „Junaci sa Košara“?

  • 15.01.2020. 13:59

Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP-a Republike Srpske su na defileu u Banjaluci, povodom 9. januara-Dana Republike, složno, u glas, svi kao jedan, otpjevali pjesmu „Junaci sa Košara“, i tako u javnost poslali poruku da je Republika Srpska svetinja za koju je malo dati i jedan život.

Naime, upravo bitka na Košarama 1999. godine predstavlja sinonim otpora srpskog naroda pred najezdom šiptarskih i albanskih vojnika i NATO aviona, a što je i MUP-u RS bio povod da pokaže da nećemo i ne smijemo pokleknuti ni pred mnogobrojnijim i mnogo jačim od sebe, ako smo jedinstveni.

Ova pjesma, od čijih stihova vas obuzme jeza, u svom izvornom obliku posvećena je srpskim sinovima koji su se na karauli Košare na tadašnjoj jugoslovensko- albanskoj granici bespoštedno i hrabro borili i čuvali Srbiju, a mnogi od njih nastradali prilikom najezde albanskih šiptara i NATO aviona 1999. godine. Rijeke krvi i mnogo mladih života je palo za Kosovo i Metohiju, a do posljednjeg dana ovi većinom golobradi mladići su hrabro držali karaulu Košare, borili se  i čuvali Srbiju od napada iz Albanije 1999. godine. Prema zvaničnim podacima, na rejonu karaule Košare na jugoslovensko-albanskoj granici palo je 108 boraca, što je najviše na cijeloj teritoriji tada zahvaćenoj ratom. Zato se taj događaj smatra sinonimom otpora srpskog naroda tokom NATO agresije.

Herojima najvažnije bitke u modernoj istoriji odata je počast nebrojeno puta na različite načine, a izvedba pjesme”Junaci sa Košara” od strane pripadnika najelitnije jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske je još jedna zahvalnost za njihova herojska djela i poruka da ima još junaka koji su spremni da se do posljednjeg bore za slobodu, čija je cijena, kao što kaže pjesma, veoma skupa.

Pripadnici SAJ MUP-a RS su ujedno oživjeli sjećanje na heroje sa Košara, ali i svima poslali poruku da su i oni po bilo koju cijenu spremni da čuvaju svoju Republiku Srpsku do posljednjeg među nama, jer je za sve nas Republika Srpska svetinja, koja je natopljena krvlju svojih boraca, od kojih su hiljade njih položili I svoje živote u njene temelje, tokom Odbrambeno oslobodilačkog rata od 1992.-1995. godine.

Svi oni, na čelu sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Draganom Lukačem, koji je svoje viteštvo pokazao nebrojeno puta u proteklom ratu, pokazali su svoju spremnost, želju i odanost Republici Srpskoj, i to na dan njenog rođenja 9. januara, a na oduševljenje svih prisutnih. I to je još jedan pokazatelj da Republika Srpska treba i mora nastaviti sa jačanjem svojih institucija, a posebno policije Republike Srpske kao garanta naše bezbjednosti i slobode.

I zato, “Ko ne pamti podvig s Košara junaka, nek ga prati kletva kosovskih junaka”- koja nam je svima dobro poznata.

Svi oni koji možda nisu bili u prilici da vide kako je sve to izgledalo u Banjaluci 9. januara ove godine, mogu pogledati na sljedećem linku:

(banjaluka.net)

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.