Željka Cvijanović

Zašto Incko migrante ne rasporedi u svojoj zemlji

15:16, 19.06.2019.
Izvor: RTRS
Thumbnail
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, o tome da migrante treba rasporediti na teritoriji Srpske, neozbiljna, te poručila da je njegovo vrijeme iscurilo.

"Ako oni nama govore šta treba da radimo, postavlja se pitanje zašto ih ne rasporede u svoje zemlje, nego su odlučili da se ograde zidovima, a da mi zadržimo migrante," istakla je Cvijanovićeva za RTRS.

Naglasila je da je Republika Srpska bila jasna i da nema prostora za smještaj migranata.

"Ne možemo da ih zbrinemo u Srpskoj. Problem je bezbjednosni. Takođe, uz njihovo prisustvo, dolazi i do pojačanog kriminala, a i zdravstvena bezbjednost bila bi ugrožena. Naš stav po tom pitanju je jasan," zaključila je predsjednica Cvijanović.       

Cvijanović rekla je da se visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i veliki dio međunarodne zajednice protive svemu što dolazi iz Srpske, te da je uopšte ne iznenađuje najnoviji kominike Savjeta za provođenje mira.

"Jedna stvar je samo kojoj se Incko i veliki dio međunarodne zajednice ne protivi, a to je da mi treba uporno da klimamo glavom na sve što oni govore i rade i da slijepo prihvatamo to što traži političko Sarajevo. Kad bismo to radili, njima bi sve bilo u redu, a sve drugo nije", istakla je Cvijanovićeva.    

Ona je naglasila da ne čudi ni to što se protive rezervnom sastavu policije, jer se protive svemu što dolazi iz Republike Srpske. 

"Neću reći da je to frustrirajući, ali su nas doveli do toga da se nešto što bi trebalo da bude partnerstvo i saradnja sa predstavnicima međunarodne zajednice, ambasadorima, međunarodnim organizacijama, institucijama, sa političkim Sarajevom pretvorilo u skroz drugačiju situaciju", rekla je Cvijanovićeva, dodavši da je i to jedan od razloga koji BiH drži u konzerviranom, udaljenom i lošem stanju. 

Ona je navela da nijedan zakon u Srpskoj nije donesen napamet, ni onaj koji tretira pitanje rezervnog sastava policije, ili podsticaja, ili bilo koji planski dokument koji tretira rasterećenje privrede, kako će se i šta će se graditi u Republici Srpskoj. 

"Za svaki dokument i za svaku odluku postoji razlog zašto nešto radimo i ništa nije napamet. Mi smo navikli na to da će veliki dio međunarodne zajednice biti protiv šta god da uradimo u Republici Srpskoj", konstatovala je predsjednik Srpske.