Ministarstvo prosvjete i kulture

Zaštita djece prioritet svake obrazovne ustanove u Srpskoj

15:31, 29.01.2020.
Izvor: Srna
Prva osnovna škola u Srebrenici preduzeće sve mjere na prevenciji i sprečavanju svih pojava koje bi mogle ugroziti bezbjednost ili dovesti do diskriminacije po bilo kom osnovu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U saopštenju se dodaje da je bezbjednost sve djece za vrijeme boravka u školi i njihova zaštita prioritet svake obrazovne ustanove u Republci Srpskoj.

Povodom navoda u medijima o spornoj fotografiji koju su učenici Prve osnovne škole u Srebrenici objavili na društvenim mrežama, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske je, kako se navodi, zatražilo potpunu informaciju od rukovodstva ove škole.

"Prema informaciji koju je Ministarstvu dostavila Prva osnovna škola u Srebrenici, sporna fotografija nastala je u prostoru škole u vrijeme kada nije izvođena nastava jer je 27. januar, prema školskom kalendaru, nenastavni dan. Fotografija je nastala u vrijeme kada su se učenici pripremali za školsku priredbu, bez prisustva nastavnika. Učenici su nosili srpsku narodnu nošnju kao izraz tradicije i kulture našeg naroda", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je iz škole potvrđeno da učenici na školskoj priredbi nisu nosili nikakva obilježja, te da nisu koristili internet za vrijeme boravka u školi.

"Sporna fotografija objavljena je sa privatnih instagram naloga trojice učenika u popodnevnim časovima, u vrijeme kada nisu bili u školi. Dakle, pomenuta scena sa fotografije nije bila dio zvanične priredbe upriličene povodom školske slave Svetoga Save", pojašnjava se u saopštenju.

Iz Ministarstva naglašavaju da su rukovodstvo i stručna služba škole obavili razgovor sa učenicima koji su objavili spornu fotografiju i izrekli im adekvatne mjere za neprimjereno ponašanje.

"Stručni tim škole zadužen je da održi sastanke sa roditeljima ovih učenika i skrene im pažnju da su odgovorni za ponašanje svoje djece, između ostalog, i na društvenim mrežama", ističe se u saopštenju.

Fotografija učenika iz Srebrenice u narodnim nošnjama uz natpis "četnici" objavljena je na društvenoj mreži Instagram na profilu jednog od učenika osnovne škole u Srebrenici.

Potez grupe srebreničkih osnovaca kritikovali su, između ostalih, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir Peštalić.