Održivo upravljanje zemljištem

Zapažena uloga Srpske na globalnom forumu u Seulu

  • 05.07.2018. 12:19

Republika Srpska je na najbolji način predstavljena na prvom međunarodnom skupu u Seulu "Globalni LDN forum", ukazivanjem na probleme sa kojim se Srpska i BiH suočavaju u oblasti degradacije zemljišta i predstavljanjem budućih koraka i mogućih pravca za zemlje u razvoju u dostizanju neutralnosti degradacije zemljišta (LDN) do 2030. godine, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić.

Maletić je napomenuo da je Forum okupio zvaničnike visokog nivoa iz velikog broja zemalja i pružio priliku za istraživanje i diskutovanje o tome kako globalna zajednica može ojačati partnerstva neophodna za implementaciju LDN-a odnosno borbu protiv degradacije zemljišta. 

On je rekao da je bilo riječi i o mogućnostima koje se otvaraju kroz LDN proces, a koje doprinose dostizanju ciljeva održivog razvoja. 

"Forum je razmatrao i mogućnosti za promovisanje mira i sigurnosti i poboljšanje uslova života stanovnika putem implementacije LDN-a, uključujući i održivo upravljanje zemljištem. Osim toga, forum predstavlja i značajan iskorak u regionalnoj i globalnoj saradnji", ocijenio je Maletić. 

Maletić na poziv Vlade Južne Koreje i UNCCD sekretarijata učestvuje u dvodnevnom forumu i panel-diskusiji visokog nivoa, gdje je zajedno sa visokim zvaničnicima Kine, bivšim generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, ambasadorima Gane, Gvajane, Perua, Ekvadora, EU, Tadžikistana, Južne Koreje i izvršnim sekretarom UNCCD konvencije Monik Barbut, razgovarao o procesu neutralnosti degradacije zemljišta i izazovima sa kojima se region suočava.