Narodna skupština Republike Srpske

Zakon o lokalnoj samoupravi izazvao buru među poslanicima

19:16, 13.03.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Zakon o lokalnoj samoupravi izazvao je buru među poslanicima, posebno usklađivanje broja zaposlenih u lokalnim zajednicama. Rok za to usklađivanje trebalo bi da bude produžen do kraja juna 2021. godine, što nije po volji opozicije.

Poručuju da je bilo dovoljno vremena da se ta brojka uskladi. Predložili su i veto na zapošljavanje, a da se broj smanji prirodnim odlivom. Ipak, kako kažu, ima opština i gradova koji su taj problem riješili, a za one koje nisu kazne bi trebalo pooštriti.

“Zanemarujemo da prolongiranjem, proužuejmo i rok za kažnjavanje lokalnih samoupravama koje to nisu sporbeli, zašto bi to radili, zašto ih ne bi kaznili”, kaže Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a u NSRS.

Kriterijumi za zapošljavanje moraju biti različiti u zavisnosti od opština, poručuju iz Kluba SNSD-a. A za usvajanje tih kriterijuma potrebno je kažu sporvesti i javnu raspravu.  Banjaluci kao adminstrativnom centru, mora se posebno pristupiti, u odnosu na manje loklane zajednice.

“Moramo da napravimo kriterijume za gradove, posebno za lokalne samouprave ja mislim da time ne remetimo koncept, ja koliko sam shvatio ono što smo uradili 2016 je zaustavilo zapošlajavanje", kaže Igor Žunić, poslanik SNSD-a u NSRS. 

Lokalne zajednice bile su tema i drugih tačaka dnevog reda. Tako se diskusija povela i o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, jer je još jedna opština dobila status grada. Gradiška će postati osmi grad u Republici Srpskoj.

Stanovnicima Gradiške stigle su čestitke od poslanika, ali i želje da to gradu donese i veći razvoj. 

“Razlozi za donošenje ovog zakona nalaze se u činjenici da je Gradiška na osnovu odluke svoje skupštine pokrenula za dobijanje statusa grada dostavljanjem odluke Skupštine informacije i podataka kojim se ovaj zakon opravdava”, kaže Jasna Lukić, pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave u Vladi Srpske.

Poslanici su se bavili i Nacrtom zakona o likvidacionom postupku, prema kome bi ovaj proces trebalo da bude brži i efikasniji, ali i sa manjim troškovima. Iz ministarstva pravde su podsjetili da ovaj Zakon nije promijenjen od 2002. godine.