Ulazak soje na tržište Srpske još će da pričeka

Zakon o GMO povučen iz parlamentarne procedure

  • 29.01.2019. 19:36

Zvanični ulazak GMO soje na tržište u Republici Srpskoj će još malo da pričeka. Izmjenjeni zakon o genetički modifikovanim organizmima je skinut sa dnevnog reda Narodne skupštine, da bi se javnost bolje upoznala sa njegovim detaljima. 

Ovim želimo da omogućimo našim poljoprivrednicima da u Srpskoj mogu kupovati hranu za životinje koju su do sada, zbog različitih zakona, kupovali u Federaciji BiH - kaže ministar Boris Pašalić.

"Ti proizvodi su prisutni na tržištu BiH unazad četiri godine, i nije bilo nikakvih posljedica zbog upotrebe tih proizvoda. Naglašavam, govorim isključivo o GMO soji. Ne govorim o "Monsantu", ne govorim o "Monsanto" hibridima kukuruza, o čemu je ovdje bilo govora, apsolutno smo protiv gajenja tih usjeva u Republici Srpskoj i protiv upotrebe tih proizvoda kao hrane za ljude", kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Svih 19 zakonom odobrenih sorti je prošlo temeljite provjere u Evropskoj uniji, i utvrđeno je da nisu opasne za ljude, uvjeravaju u Poljoprivrednom institutu Republike Srpske. Direktor Instituta upozorava - ako našim poljoprivrednicima ne omogućimo upotrebu GMO soje za ishranu životinja, neće više biti konkurentni na tržištu.

"Ukoliko sutra njima ne bismo mogli omogućiti da mogu da hrane svoje domaće životinje sa ovakvom sojom, onda mogu da dođu u problem da ne mogu da obezbijede dovoljne količine hrane, i da sutra uvozimo meso, mlijeko, jaja iz zemalja koje takođe takvom sojom hrane svoje domaće životinje", kaže Vojislav Trkulja, direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

GMO soja se koristi u većini zemalja regiona, kao i u svim zemljama Evropske unije. Na svijetu, od 117 miliona hektara obradive površine pod sojom, oko 80 odsto otpada na genetski modifikovane usjeve.Dostupna je i ovdašnjim poljoprivrednicima, ali je mogu kupiti samo na teritoriji Federacije BiH. Novim Zakonom mogli bi i u Republici Srpskoj.

Тагови:
  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок