Predsjednik Republike Srpske

Zajedničkim snagama u borbi protiv virusa korona

  • 12.03.2020. 22:02

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da su zdravstveni sistemi generalno u BiH dovoljni da se suoče sa krizom koju bi moglo izazvati širenje virusa korona, ističući da postoji koordinacija i razmjena informacija između entitetskih tijela i institucija na nivou BiH.

"Suština je da spriječimo da ovo postane velikih razmjera, što bi nam donijelo i probleme velikih razmjera. Zbog toga smo obustavili nastavu, zabranili velika okupljanja i sve što predstavlja potencijalni rizik. Svi smo zabrinuti zbog situacije u Italiji. Da ne bismo došli u takvu situaciju, naše je da radimo da to preduprijedimo. Nadam se da ćemo uspjeti", rekla je večeras Cvijanovićeva.

Ona smatra da BiH prijeti još jedna kriza koju ne može sama da riješi, a to je migrantska kriza, koja predstavlja i bezbjednosno i humanitarno pitanje.

"To je i ozbiljno zdravstveno pitanje, jer ne možete iskontrolisati boravak velikog broja migranata na vašoj teritoriji, a da to ne prouzrokuje štetu", rekla je Cvijanovićeva za BHT.

Ona je navela da ovaj problem treba rješavati zajedničkim regionalnim pristupom zemalja zapadnog Balkana i ponovila da Republika Srpska nema mogućnost ni da prima, niti da smješta migrante, kako to od nje (neopravdano) očekuju neki evropski zvaničnici.

"Imamo pravo da branimo svoj prostor. Pri tome, znam da nijedna zemlja nije dovoljno jaka da se može sama izboriti sa takvim problemom", kaže Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je negodovala kada se pojavila ideja da treba postaviti Agenciju za evropsku graničnu i obalsku stražu (Fronteks) na granicu između BiH i Hrvatske, zato što bi to značilo konzervaciju određenih stvari ovdje.

"Pazite, vama dođu migranti zato što je neka druga spoljna granica EU propusna ili nedovoljno čuvana, a onda bi trebalo da štitite neke druge zemlje ovdje. Mi se nalazimo na prostoru koji bi bio zarobljen", navela je Cvijanovićeva.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.