Sastanak Rajčevića i Popovića

Popović: Spremni smo da podržimo izgradnju inovacione infrastrukture u Srpskoj

  • 25.02.2019. 13:37

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da je danas razgovarao o saradnji na konkretnim projektima sa ministrom bez portfelja u Vladi Srbije zaduženim za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem.

On je, poslije razgovora sa Popovićem u zgradi Vlade Srbije, istakao i da je to bio pripremni sastanak uoči zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Srbije, koji će biti održan u Beogradu u srijedu, 28. februara. 

"Dogovorili smo neke strateške okvire i ovo je ujedno bio i pripremni sastanak pred zajedničku sjednicu dvije vlade koja će biti u toku sedmice", rekao je Rajčević novinarima. 

On je naveo i da je sa Popovićem razgovarao o konkretnim projektima, te da će razgovori biti nastavljeni nakon sjednice dvije vlade. 

Rajčević će u Beogradu posjetiti i Naučnotehnološki park, Fond za inovacionu djelatnost, kao i Centar za tehnološko preduzetništvo i inovacije.

Srbija je spremna da ostvari najčvršću saradnju sa Republikom Srpskom u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, s ciljem izgradnje jedinstvenog inovacionog ekosistema i razvojne politike, koji će omogućiti ostanak mladih.

Rajčević i Popović su na današnjem sastanku u Beogradu ocijenili da bi jedinstveni inovacioni ekosistem kao takav podstaknuo ubrzani razvoj ekonomije zasnovan na inovacijama i znanju. 

Rajčević je istakao da je izuzetno zadovoljan što je njegova prva posjeta van Srpske, u ulozi ministra, upravo posjeta Srbiji. 

"Srbija je načinila krupne korake u razvoju svog inovacionog ekosistema. Želimo da učimo iz njenih iskustava i da primjenimo dobre modele koji su u Srbiji donijeli rezultat, koji se danas lako vidi kroz veliki broj svjetski priznatih inovacionih kompanija koje posluju u Srbiji, ali i kroz obrazovanje i razvoj inženjera koji su vjerovatno najbolji u ovom dijelu Evrope", istakao je Rajčević. 

On je naveo da je Srpska stavila fokus na razvoj ekonomije zasnovane na modernim principima, saopšeno je iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske. 

"To su principi korištenja znanja, digitalizacije, informaciono-komunikacionih tehnologija, jačanja saradnje nauke i privrede. Osim toga, Srpska ima odličnu geografsku poziciju, konkurentan privredni ambijent u smislu energetskih resursa i mreže auto-puteva i zbog toga smatramo da ispunjavamo sve infrastrukturne preduslove da na našoj teritoriji privlačimo najbolje inovacione kompanije i razvijamo našu ekonomiju", rekao je Rajčević. 

Popović je naglasio da je Srbija spremna da u potpunosti stavi na raspolaganje svoje znanje i iskustvo u izgradnji inovacionog ekosistema, kao i da finansijski podrži izgradnju inovacione infrastrukture u Republici Srpskoj. 

"Naše dvije vlade nastavljaju da rade na realizaciji zajedničkih projekata u gradu Zvorniku i opštini Osmaci u Republici Srpskoj. U Zvorniku, zajedno sa Tehnološkim fakultetom u ovom gradu, radimo na izgradnji inovacionog startap centra, po uzoru na takve centre u Srbiji, dok u opštini Osmaci želimo da napravimo najsavremeniju istraživačku stanicu za razvoj mladih talenata, po ugledu na Petnicu kod Valjeva", istakao je Popović. 

On je ocijenio da će ova dva projekta, osim uticaja koji će imati na privredni rast kroz stvaranje dodatne ekonomske vrijednosti i obrazovanje mladih inženjera, značajno doprinijeti i čvršćoj integraciji srpskog naroda sa obje strane Drine. 

Popović je istakao da će ova dva projekta biti tema zajedničke sjednice Vlade 
Republike Srpske i Vlade Srbije, koja će biti održana u četvrtak, 28. februara u Beogradu. 

Bilateralnom sastanku Rajčevića i Popovića prethodio je radni sastanak koji su održali sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem, dekanom Tehnološkog fakulteta u Zvorniku Miladinom Gligorićem, kao i načelnikom opštine Osmaci LJubom Petrovićem.