NSRS

Zahvalnost svima koji su pomogli Fondu: Odobrena 74 zahtjeva za liječenje djece

  • 16.05.2019. 12:00

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas izvještaj o radu i izvršenju finansijskog plana - budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za prošlu godinu, prema kome su odobrena 74 zahtjeva za liječenje 64 djece u inostranstvu, za šta je uplaćeno 1.541.972 KM.

Predstavnik Fonda Jasminka Vučković je u završnoj riječi o ovom izvještaju u Narodnoj skupštini zahvalila poslanicima za podršku radu tog fonda. 

"To govori da smo na pravom putu", rekla je Vučkovićeva i dodala da će Fond nastojati da što više pomogne u liječenju bolesne djece iz Srpske u inostranstvu. 

Ona je rekla da će ta organizacija nastojati da ostvari komunikaciju sa svim predstavništvima Srpske u inostranstvu kada je riječ o liječenju djece. 

"Zahvaljujemo svima koji su pomogli u radu Fonda", poručila je Vučkovićeva. 

U izvještaju o radu Fonda u prošloj godini se navodi da su djeca upućivana u zdravstvene ustanove u NJemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji i Turskoj. 

Najveći broj zahtjeva za liječenje odnosio se na genetska ispitivanja - 44 odobrena zahtjeva, dok su na liječenje djeca upućivana zbog tumora, leukemije, teških ortopedskih anomalija, bolesti oka i drugih oboljenja. 

Najveći iznos Fond solidarnosti je odobrio za transplantaciju koštane srži u NJemačkoj, i to oko 240.000 evra.