Nenad Kecmanović

Zahvaljujući Dodiku Predsjedništvo BiH će biti efikasnije

20:02, 08.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Univerzitetski profesor Nenad Kecmanović ocijenio je da će budući saziv Predsjedništva BiH funkcionisati mnogo efikasnije zahvaljujući srpskom članu Miloradu Dodiku.

Napominjući da novoizabrani članovi Predsjedništva BiH uvijek počinju sa pričom da će se boriti za zajedničke interese BiH, a poslije tu priču ne potvrđuju već se bore za svoje interese, Kecmanović je ocijenio da će Dodik odmah nastupiti drugačije. 

"Mislim da će Dodik, što je i inače njegov manir, demistifikovati, ogoliti te odnose dotle da će se vrlo jasno utvrditi već u samom startu da ono oko čega mogu da se saglase i zajednički rade, na tome će raditi, takvih pitanja i tema sigurno ima, a da će se odgađati ili skidati sa dnevnog reda ono oko čega nema sporazuma", rekao je on za RTS. 

Prema Kecmanovićevim riječima, to će biti model koji funkcioniše i u Belgiji, gdje su Flamanci i Valonci mnogo odvojeniji međusobno nego što su to narodi u BiH. 

"Međutim, ta država funkcioniše, a sistem odlučivanja je takav da oni upravo tako rade - ono o čemu se slažu rade, a ono o čemu ne, odgađaju", dodao je Kecmanović. 

On je naveo da postoji mogućnost da u nekoj vrsti trgovine dođe do međusobnih popuštanja. 

"Mislim i da će Dodik insistirati na tome da se vrate Dejtonske nadležnosti Predsjedništvu BiH u odnosu na Savjet ministara, koji sada ima mnogo veće nadležnosti", rekao je on. 

U BiH juče su održani opšti izbori. 

Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon obrađenih 91,65 odsto biračkih mjesta, osvojio je 321.067 glasova ili 53,78 odsto, dok je kandidat SzP-a Mladen Ivanić dobio 256.940 glasova ili 43,04 odsto, podaci su Centralne izborne komisije BiH.