Narodna skupština RS

Za žrtve seksualnog nasilja u ratu više od milion KM 

  • 21.06.2018. 11:02

Prijedlogom zakona o zaštiti žrtava ratne torture predviđeno je da se za finansiranje mjesečnih primanja za lica koja su pretrpjela seksualno nasilje u ratu kao najteži oblik torture na godišnjem nivou obezbijedi 1.096.200 KM, rečeno je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović rekao je da ovaj zakon isključuje diskriminaciju po osnovu nacionalne, rasne i vjerske pripadnosti, kao i sve druge oblike diskriminacije i obezbjeđuje poštovanje principa ravnopravnosti polova, pravičnosti, socijalne osjetljivosti i solidarnosti, te ravnotežu između privatnog interesa i društvenih mogućnosti. 

Prema njegovim riječima, predloženim zakonom uređuju se prava po osnovu utvrđenog statusa i način njihovog ostvarivanja, način obezbjeđivanja sredstava za ostvarivanje tih prava, te druga pitanja od značaja za priznavanje statusa i prava po ovom zakonu. 

Savanović je podsjetio da je Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture usvojen 22. februara u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon čega je sprovedena javna rasprava i uvažene određene sugestije. 

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, evidentirani broj preživjelih žrtava seksualnog nasilja je oko 600, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona. 

Najteža grupa žrtava seksualnog nasilja predviđa mjesečna primanja u iznosu civilne invalidnine druge grupe od 304,50 KM. 

Polovina od ukupnog broja žrtava pretrpjela je seksualno nasilje za vrijeme zarobljeništva i ostvarila bi pravo na mjesečno primanje u visini od 174 KM. 

Druga polovina od ukupnog broja žrtava pretrpjela je seksualno nasilje pod drugim okolnostima izvan logora i ostvarila bi pravo na mjesečno primanje u visini od 130,50 KM. 

Korisnici mjesečnih primanja po ovom zakonu su i lica koja su kao maloljetna bila u zarobljeništvu u logoru pod uslovom da im je utvrđen stepen tjelesnog oštećenja od 20 do 60 odsto, a mjesečna primanja za ova lica planirana su u iznosu od 130,50 KM, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.