Ministarstvo za visoko obrazovanje

Za studentske stipendije 2.190.000 KM

  • 29.10.2019. 11:01

Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske objavilo je pet konkursa za dodjelu stipendija studentima u Srpskoj i inostranstvu, za šta je izdvojen 2,1 milion KM.

Resoni ministar Srđan Rajčević rekao je da su izdvojena sredstva za stipendije jasan pokazatelj da će Vlada Srpske i dalje podržavati studente koji pokažu želju i volju da budu uspješni, te da vrate ono što država ulaže u njih.

On je naveo da je za četiri konkursa za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj izdvojeno dva miliona KM, a 191.000 KM za stipendiranje studenata u inostranstvu.

"Četiri konkursa se odnose na uspješne studente, na studente sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama, na studente sa invaliditetom i ostale studente", rekao je Rajčević na konferenciji za novinare.

On je naveo da se stipendije za studije u Republici Srpskoj dodjeljuju na 10 mjeseci, a mjesečni iznos je 200 KM, dok se studentima u inostranstvu jednokratno isplaćuje iznos od 2.000 KM za prvi, 2.500 za drugi i 3.000 KM za treći ciklus studija.

Konkursi će biti otvoreni do 18. novembra.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić rekla je da će konkursom za dodjelu stipendija u kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija biti dodijeljene 654 stipendije.

"U kategoriji ostalih studenata prvog ciklusa studija biće dodijeljeno 312 stipendija, dok će studentima sa invaliditetom sva tri ciklusa studija, koji ostvaruju dodatak za pomoć i njegu drugog lica, biti dodijeljeno 15 stipendija", navela je Pejićeva.

Ona je dodala da će studentima prvog ciklusa studija sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske biti dodijeljeno 19 stipendija.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок