Miješanje u predstojeće izbore

Za rušenje Dodika 32 miliona dolara

  • 26.09.2018. 10:42

Milorad Dodik, predsednik RS i kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, tvrdi da se strane ambasade direktno miješaju u predstojeće izbore, a sada je, dodaje, njegova saznanja potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dodik, koji je kandidat koalicije SNSD-DNS-SP, za miješanje u izbore u BiH optužio je staru američku administraciju, sa ambasadorom u Sarajevu Morin Kormak na čelu, kao i Britance. Prema njegovim riječima, oni se trude da održe na vlasti Mladena Ivanića, Dragana Mektića..., piše Kurir.

 
Trampu iza leđa

Da se pojedine zapadne sile miješaju u izborni proces u BiH, kazao je prije dva dana i Vučić na sjednici GO SNS. Vučić je naveo da će poslije izbora u BiH iznijeti "frapantne dokaze o najbrutalnijem miješanju pojedinih zapadnih sila u izbore u RS".

"Nadam se da će sve biti u redu sa RS i našim narodom u BiH. Optužuju nas da se miješamo u izbore u Bosni, a kad se oni završe, iznijeću frapantne podatke o uplitanju stranih sila. Njihovi ambasadori zovu ljude na listama i upozoravaju ih da slučajno ne promijene stranu, prijeteći im da će odgovarati i za ono što su učinili i za ono što nisu",  kazao je Vučić na sjednici GO SNS.

Šef Predstavništva RS u SAD Obrad Kesić ne samo da tvrdi da se američka ambasada miješa u izbore već to, navodi, radi mimo znanja predsjednika Donalda Trampa. On je naveo da u američkom budžetu postoje sredstva koja idu preko nevladinog sektora ne samo za miješanje u izbore u BiH nego i u ostalim zemljama, navodi Kurir.

Ne žale pare

Analitičar Dževad Galijašević za Kurir kaže da su britanska i američka ambasada direktno umiješane u izbore i da ne žele Dodika, jer je čuvar identiteta RS.

"Američka ambasada je dala 12 miliona dolara podobnim medijima, a britanska ambasada čak 20 miliona da izvještavaju kako njima odgovara. Oni ne žele Dodika jer se bori za RS. Dodik je simbol otpora konceptu Alije Izetbegovića - unitarna BiH bez Srba i Hrvata. Drugo, i Dodikov savez s Vučićem je problem Zapadu, jer mi prvi put imamo dvije jake političke ličnosti i obe su iz srpskog naroda. Dva najznačajnija lidera na Balkanu nastupaju zajedno. Zapad zapravo plaši jedinstvo Vučića i Dodika ", kaže Galijašević, prenosi Kurir.

Izbori u BiH biće održani 7. oktobra.