Vlada Republike Srpske

Za nova radna mjesta u Srpskoj 30 miliona maraka

  • 06.07.2019. 19:20

Za nova radna mjesta Vlada Republike Srpske obezbijedila je 30 miliona maraka. Usvojene su izmjene Akcionog plana kojima su podsticaji povećani sa 14 na 30 miliona maraka. 

Insistiraću da sve bude završeno do 15. jula kako bi sredstva što prije bila na raspolaganju krajnjim korisnicima, kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

"Tako da ćemo obuhvatiti sve ciljne grupe koje ispunjavaju uslove. Bilo je prvobitno predviđeno zapošljavanje samo 200 pripravnika, programom će biti zaposleno 770. Dakle, svi koji ispunjavaju uslove. Cilj nam je bio da zadržimo mlade ljude, da im omogućimo da odrade pripravnički staž, eventualno ostanu u preduzećima u kojim će odraditi pripavnički", kaže Milunović.

U fokusu Akcionog plana zapošljavanja su boračke kategorije. Ove godine je Zavodu za zapošljavanje prvi put naloženo da kontaktira sve demobilisane borce na birou, i provjeri da li postoji mogućnost da se prijave na javni poziv, kako bi im obezbijedili sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje. 

"Zaposlićemo hiljadu ljudi više u donosu na prethodnu godinu. Svi projekti su povećani, počevši od projekta pripravnika, projekta regresnog povrata doprinosa zapošljavanja posebnih ciljnih grupa u kategoriji demobilisanih boraca. Kad su demobilisani borci u pitanju povećali smo taj broj na nekih 600 i nešto demobilisanih boraca sa tri kategorije. Kad realizujemo akcioni plan i kad donesemo odluku o zapošljavanju odobrićemo ta sredstva", ističe Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje RS.

U saradnji sa Srbijom za startap program obezbjeđeno je 3.600.000 km. Plan je da se kroz taj program zaposli 114 lica. Iz Unije Udruženja poslodavaca poručuju da će uvijek podržati projekte koji se tiču zaposlenja mladih ljudi. 

"Mi podržavamo ulaganje u omladinu, odnosno one koji ulažu značajne napore u smislu preduzetništva u RS i u tom smislu trebamo osmisliti nešto malo bolje biznis planove za naše start up kompanije i u tom smislu mi iniciramo i samu Vladu u smislu adekvatnije pomoći početnicima u biznisu", rekao je Saša Aćić, iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Pomoć u pokretanju biznisa biće pružena i ostalim ciljnim grupama. Izmjenom su obuhvaćena i lica starija od 40 godina, žene žrtve ratne torture, žene žrtve nasilja i štićenici domova koji su završili školovanje. Ovo je najveći iznos novca koji je Vlada do sada izdvojila za podsticaj zapošljavanja.

Тагови: