Vojin Mitrović

Za međunarodni transport robe najveći problem stvara koridor i pratnja kroz Hrvatsku

  • 25.03.2020. 19:24

Za međunarodni transport robe BiH najveći problem stvara koridor i pratnja kroz Hrvatsku, zaključio je ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović, nakon posjete Graničnog prelaza u Gradišci.

Evropska komisija je 23. marta naložila pojednostavljivanje procedura za međunarodni transport robe što su ispoštovale sve zemlje Evropske unije osim Hrvatske. Kako bi se problem prevazišao formirani su operativni timovi na nivou BiH i Hrvatske koji će na svakom graničnom prelazu na kojem se obavlja međunarodni transport robe rješavati ovu problematiku. 

"Ovdje jednostavno treba pojednostaviti proceduru ulaska vozila i formiranje tog koridora, da vozilo koje uđe ima rok određenog broja sati, zna se za koliko sati mora izaći i svakome je u interesu da izađe u tom periodu. Imamo problem i ovdje u pravljenju konvoja i u Bregani i na drugim prelazima, jer kad dođu tamo konvoji ponovo se stvaraju gužve i to je opet problem Hrvatskoj i mogućnost širenja korona virusa", rekao je Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara. 

Iako zbog graničnog prelaza trpi najveći pritisak ulaska ljudi i robe iz inostranstva što je čini jednom od najkritičnijih tačaka Gradiška dosljedno sprovodi sve mjere republičkog Štaba i do sada nije bilo nikakvih incidenata, kaže predsjednik Tima za praćenje sprovođenja mjera republičkog Štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić, koji je danas posjetio ovaj grad.

Najveći problem u gradu stvaraju kilometarske kolone kamiona, a vozači na prelazak preko granice čekaju i do 36 sati, kaže gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić. Tvrdi da je epidemiološka situacija u ovom gradu za sada stabilna, ali da se u narednim danima očekuje testiranje većeg broja osoba na virus korona.