Milorad Dodik najavio

Za domaćinstva pogođena nevremenom u Mišinom Hanu po 2.000 do 3.000 KM

  • 23.07.2018. 15:44

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će za, do sada prijavljenih, 354 domaćinstva u banjalučkom naselju Mišin Han biti obezbijeđeno po 2.000 do 3.000 KM za sanaciju štete koju su pretrpjela usljed nevremena.

Dodik je prilikom posjete područnoj školi u Mišinom Hanu Osnovne škole "Milutin Bojić" Potkozarje, rekao da će ova škola biti sanirana do početka naredne školske godine, a da će radovi početi u sljedeći ponedjeljak.

On je rekao da će potrebna sredstva biti obezbijeđena iz budžeta i iz rezervnih fondova.

"U masovnoj šteti najviše su stradale porodične kuće, većina ljudi, snalazeći se već popravljaju svoje objekte. Šteta je evidentna i ogromna, onu od poljoprivrede utvrdiće komisije, grad Banjaluka i Republika Srpska će pomoć za stradale usjeve obezbijediti nešto kasnije", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, važno je pomoći ljudima da saniraju svoje kuće što je prije moguće.

"Napravićeno dvije grupe stradalnika, oni kojima je pričinjena najveća šteta dobiće 3.000 KM, a oni sa manjom štetom po 2.000 KM. Znam da to nije dovoljno, ali vjerujem da može pomoći", precizirao je Dodik.

On je poručio da će svi kojima je pričinjena šteta dobiti ova sredstva.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević pojasnio je da je već ranije raspisan tender za sanaciju škole u Mišinom Hanu, te će se čim prođu zakonski rokovi krenuti sa sanacijom.

On je dodao da će na školi biti promijenjena i kompletna stolarija.

"I u Verićima i u Potkozarju, koji su takođe stradali u nevremenu, saniraćemo škole vrlo brzo", dodao je Malešević.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da su na području ovog grada četiri mjesne zajednice pogođene nevremenom u subotu, 21. jula, pri čemu je najveće šteta prouzrokovana u Mišinom Hanu, pa u Potkozarju, Prijakovcima i Verićima.

On je rekao da komisije sutra izlaze na teren radi procjene štete.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Mišin Han Dražena Ajder ocijenila je da je ova mjesna zajednica sto odsto uništena.

"Mještani već rade na sanaciji svojih objekata, snalaze se kako znaju i umiju", dodala je Ajderova.

Ona je dodala da sigurno ima više od 700 domaćinstava kojima će trebati pomoć za sanaciju.