Potpisan sporazum

Za 49 strateških drvoprerađivača, sigurna sirovina

  • 03.06.2019. 19:20

Minimum trećina finalnih proizvoda, 50 zaposelnih radnika, godišnji prihod od dva miliona maraka, ispunjene obaveze prema Poreskoj upravi i Šumama Srpske - to su glavni uslovi da 49 firmi iz oblasti drvoprerade dobije petogodišnje ugovore za isporuku sirovog drveta.

Ugovorima su garantovane minimalne količine i dinamika isporuke sirovine. Bodovanje ostaje jedan od kriterijuma. 

"Dinamika isporuke je zagarantovana tako da ona ne može biti manja u odnosu na procenat kvartalne proizvodnje u javnom preduzeću. Znači da, ako javno preduzeće na pola godine ima realiazaciju finasijskog plan 50 odsto, isto tako ima da budu realizovani i ugovori strateških drvoprerađivača", istakao je Goran Bubuć, pomoćnik ministra za šumarstvo. 

"Tu više nema nikakve dileme da ovim drvoprerađivačima, prije svega moraju obezbijediti njihove zagarantovane količine", rekao je Slaven Gojković, vd. direktor JP "Šune RS".  

Republici Srpskoj treba više preduzeća koja se bave finalnom obradom drveta, kaže predsjednik Vlade Radovan Višković. Od 303 preduzeća, imamo samo 11 firmi koje su finalisti, i oko 50 koji imaju polufinalnu proizvodnju. U snabdijevanje sirovinom treba uvesti više reda, kaže premijer. 

"Menadžment javnog preduzeća ima nalog da ispita o čemu se radi i apsolutna podrška, što je rekao pomoćnik ministra, ako je izvršenje u javnom preduzeću 30 odsto i vi imate 30 odsto. Ne može neko od vas imati 30 odsto, neko 60 odsto, u jednom istom gazdinstvu", naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.   

Končano ćemo imati jednake uslove, moći ćemo se osloniti na domaću sirovinu i borićemo se za tržište, poručuju drvoprerađivači.   

"Naša firma ove godine otprilike 10-11 hiljada kubnih metara, što u principu je bio problem, jer po parametrima mi, kada gledamo broj zaposlenih koji imamo, oko 300, trebali bi dobiti i više. Ali, uvijek imali smo do sada neizvršenje ugovora i onda se to reflektuje na izvršenje", istakao je Janko Petrović, firma "Petroorojekat" Bratunac. 

"Početak transparentnosti i ovih višegodišnjih ugovora. Znači jednu sigurnost u snabdijevanju nas, što uz kvalitetnu opremu, tehnologiju, radnu snagu, našu poziciju blizu EU sigurno garantuje svjetlu budućnost drvne industrije", naglasio je Darko Partolo, firma "Drvoprodex" Banjaluka. 

Drvoprerađivače je obradovala i vijest da će uskoro biti usvojena inicijativa o zabrani izvoza trupaca iz BiH, na dvije godine. Po novom Zakonu o šumarstvu Republike Srpske, koji je u pripremi, biće zabranjena preprodaja trupaca. U Šumama kažu da svakodnevno vode bitku sa zaposlenima koji se bave krađom šume. 

Sve ove mjere, trebalo bi da dovedu do racionalnijeg korišćenja šumskog bogatstva, koje je kako je rekao premijer, blago svih stanovnika Republike Srpske. 

Тагови: