Povratak Hrvata

Vuleta: Tvrdnje Komarice su netačne

  • 13.07.2018. 13:43

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Drago Vuleta izjavio je da su u Republici Srpskoj Hrvati na prvom mjestu kad je riječ o pomoći povratnicima u obnovi i rekonstrukciji stambenih i drugih objekata, te održivom povratku.

Komentarišući tvrdnje banjalučkog biskupa Franje Komarice da se ne izvršava Aneks 7 Dejtonskog sporazuma kada je riječ o katolicima, Vuleta je naglasio da ti navodi apsolutno nisu tačni, te da isti napadi biskupa traju od 2002. godine. 

"Tvrdnje biskupa nisu tačne i sa njima se ne slaže ni resorni ministar Davor Čordaš. Kad je riječ o imovini Hrvata sve je vraćeno davnih dana, maksimalno se ulaže u obnovu i rekonstrukcija stambenih, kulturnih i vjerskih objekata, a ogromna je i pomoć u održivom povratku svih onih koji su željeli da se vrate", istakao je Vuleta. 

On je dodao da bi bio srećan da se na isti način ulaže u povratak Srba u Federaciju BiH, da se njima toliko pomaže za zadovoljavanje kulturnih, vjerskih i pogotovo egzistencijalnih potreba, kao što je to slučaj sa Hrvatima u Republici Srpskoj. 

"Tu je razumijevanje od svih struktura na nivou Republike Srpske, prvenstveno u oblasti bezbjednosti koja je zagarantovana. Ovo govorim sa profesionalnog aspekta jer sam dugo u toj problematici. Od 2003. godine Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica ima ministra iz reda druga dva naroda, tako da se Komarica ni najmanje ne može žaliti na Republiku Srpsku", naveo je Vuleta. 

Banjalučki biskup Franjo Komarica rekao je danas u Banjaluci da se ne može zaključiti Aneks 7 Dejtonskog sporazuma, jer povratak izbjeglih i raseljenih nije završen. 

"Ne možemo ne uočavati činjenicu da se, kada je riječ o katolicima, ne izvršava Aneks 7. Čini se da prijeti opasnost da se on zatvori, što bi bilo pogubno. Istina je da je ovdje učinjena velika nepravda prema jednom narodu i katoličkoj crkvi, koje jedva da ima u polovini ove zemlje", rekao je Komarica na Biskupskoj konferenciji BiH.