NSRS

Vukanovićevu deklaraciju "potopio" Draško Stanivuković

  • 20.02.2020. 18:46

O posjeti Mila Đukanovića BiH i raspoređivanju snaga Fronteksa na granici sa Hrvatskom, konačnu će riječ dati Narodna Skupština Republike Srpske. Po te dvije tačke dnevnog reda jučerašnje sjednice Predsjedništva je srpski član predsjedništva Milorad Dodik, potegnuo vitalni entitetski interes. Dodik objašnjava da je o odlukama glasao protiv, jer ga na to obavezuju Zaključci Narodne skupštine. 

Ipak dodaje, i ranije je poručio da za posjetu Đukanovića BiH nije pravo vrijeme.

"Te dvije tačke su bile na prošloj sjednici predsjedništva, sada dsu vraćene na odluku predsjedavajućeg na odlučivanje, ja nisam imao nikakvu drugu mogućnost, mada sam smatrao da naprosto dolazak gospodina Đukanovića treba da bude odložen, imajući u vidu unutrašnje probleme u samoj Crnoj Gori, i imajući u vidu položaj SPC i srpskog naroda, da njegova posjeta reba da se odloži", kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Što se Fronteksa tiče, Dodik kaže da odluka koja se našla na dnevnom redu predsjedništva predviđa da se u pogledu rješavanja migrantske krize, bezbjednosne snage EU rasporede samo na granici EU. To bi kaže Dodik, dodatno zakomplikovalo migrantsku krizu u BiH.

"Ja smatram da je to štetno za BiH, da imamo još čvršču granicu prema Hrvatskoj, a da iz EU, preko Bugarske, migranti dolaze u BiH", kaže Dodik.

Narodni poslanici Srpske sada iščekuju posebnu sjednicu. Dok u PDP-u poručuju da teme o kojima će se raspravljati ne mogu da komentarišu dok se ne utvrdi dnevni red sjednice, u SNSD i SDS-u poručuju da srpski član predsjedništva treba da koristi sve mogućnosti kako ne bi bio preglasan.

"Mislim da time ne samo da šaljemo poruku da se srpski član ne smije preglasavati nego je i održavanje takve sjednice dvotrećinska podrška srpskom članu predsjedništva  afirmacija poožaja Sropkse u okviru BiH", kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

"Gospodin Dodik treba da koristi sva prava koja ima, potezanje vitalnog nacionalnog interesa, ili stavljanje veta na neke odluke jeste jedan od tih prava i on kao srpski član predsjedništva treba to da pokrene a sve ostalo ćemo vidjeti kada dođe posebna sjednica i kada vidimo materijale", kaže poslanik SDS-a u NSRS, Davor Šešić.

Pojedini opozicionari priču o posebnoj sjednici i raspravu o tome da li Milo Đukanović treba da dođe u BiH, porede sa deklaracijom o položaju Srba u CG, koju je narodnoj skupštini predložio Nebojša Vukanović, ali koja nije usvojena. Nije tajna kažu u skupštinskim kuloarima da je Vukanovićevu deklaraciju “potopio” upravo njegov opozicioni kolega, PDP-ov Draško Stanivuković, jer je tokom diskusije o deklaraciji kritikovao banjalučke gradske vlasti i tako otvoreno radio na samopromociji pred lokalne izbore. Skirvene motive vezane za lokalne izbore kao jedan od razloga zašto deklaracija nije dobila zeleno svjetlo, navodi i šef kluba SNSD, Igor Žunić. 

"Vidjeli smo iz diskusija o ovoj deklaraciji da su neke stvari ovdje usmjerene na lokalne izbore, ne želim da ih komentarišem, ali vjerujem da će se u narednom periodu i to pokazati", kaže šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS, Igor Žunić.

Žunić dodaje i da bi Vukanovićeva deklaracija napravila kontraefekat, i naštetila Srbima u CG, jer zadire u krivični zakon i unutrašnje uređenje CG. Zato će, kaže, raditi na usagalašenoj deklaraciji, kojom bi se pružila podrška SPC i Srbima u CG, a koja se Srpskoj neće obiti o glavu. Moguće je, kaže, da će se o toj deklaraciji raspravljati ve' na posebnoj sjednice NS, u sklopu rasprave o posjeti crnogorskog predsjednika
 

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.