Saopštila inspekcija

Vrijednost piralena u granicama maksimalno dozvoljenih

  • 15.07.2019. 14:20

Laboratorijskim analizama uzoraka sedimenta iz korita rijeke Vrbas u Banjaluci utvrđeno je da su vrijednosti polihlorovanih bifenila, odnosno piralena, u granicama ciljanih i maksimalno dozvoljenih vrijednosti, saopšteno je danas iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

"Manje odstupanje utvrđeno je samo kod koncentracije benzo/a/antracena, jedinjenja koje nastaje kao produkt sagorijevanja nafte i nalazi se u izduvnim gasovima motora sa unutrašnjim sagorijevanjem", navodi se u saopštenju. 

U saopštenju se dodaje da su po nalogu Republičke vodne inspekcije u drugoj polovini juna uzeta tri uzorka sedimenta iz korita rijeke Vrbas kako bi se laboratorijskim analizama utvrdilo eventualno postojanje piralena i drugih štetnih materija u sedimentu. 

Republička uprava za inspekcijske poslove uputila je zahtjev za uzorkovanje i ispitivanje uzorka Institutu za vode u Bijeljini, navodi se u saopštenju i dodaje da je uzorkovanje sedimenta izvršeno 19. i 20. juna. 

Prvi uzorak uzet je u zoni ušća rijeke Vrbanje u Vrbas, drugi u koritu rijeke Vrbas na prostoru male ade i treći u blizini bivšeg visećeg mosta kod "Vitaminke" u banjalučkom naselju Česma. 

"Analizama je ispitivano prisustvo teških metala, piralena i drugih ugljovodonika i na osnovu izvještaja o ispitivanju utvrđeno je da su rezultati analiza u granicama maksimalno dozvoljenih koncentracija", navodi se u saopštenju Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Тагови:
  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок