Dragan Kalinić

Vrh SDS-a se pretvorio u biznis klub preko dvojnog državljanstva

  • 13.07.2018. 12:04

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Dragan Kalinić istakao je da njegovo pravo da se kritički osvrne na sadašnje stanje u SDS-u proizilazi iz činjenice da je još 1991. godine, zajedno sa Miloradom Dodikom i još nekim reformistima, prišao ovom pokretu, te da su u dramatičnom istorijskom trenutku stali pod jedan krov sa svojim narodom.

Kalinić je naglasio da "nisu svi imali tu vrstu lude hrabrosti, nego su neki izabrali da dezertiraju u Srbiju, a neki da budu 'Alijini Srbi' u Sarajevu". 

"Suština reakcije Govedarice na moj komentar o turbulencijama u SDS-i jeste da se nastavim baviti savjetovanjem Milorada Dodika, a ne kritičkim opservacijama iz Beograda na račun SDS-a. Moje savjetničko mjesto proizašlo je iz činjenice da sam u politici 40 i više godina, ali sam sa Dodikom, prije svega, prijatelj bio i ostao bez obzira što je naš politički odnos povremeno bio vrlo turbulentan", rekao je Kalinić Srni reagujući na izjavu Govedarice da mu je bolje da se bavi savjetničkim poslom za koji je plaćen a ne SDS-om i to iz Beograda. 

Kalinić je ocijenio da je "SDS posljednjih godina, a naročito otkako je u vlasti u Sarajevu, postao odnarođena stranka koja se odrekla svojih izvornih principa". 

"Oni koji su preostali u njenom vrhu pretvorili su se u biznis klub preko dvojnog državljanstva. Daleko od očiju naroda sakrili su svoje nekretnine na ekskluzivnim lokacijama ni manje ni više nego u tom istom Beogradu za koji me prozivaju, pa u Novom Sadu, pa na Crnogorskom primorju, a o tajkunskim stambeno-poslovovnim kombinacijama i slično da i ne govorim", rekao je Kalinić. 

On je naveo da su se, "nakon svega, takvi našli da dijele moralne i svake druge lekcije političkim protivnicima". 

"Ti ljudi su realne gazde u SDS-u koji kao vodi Govedarica i glavni autori politike u Sarajevu pod nazivom - 'Dobro jutro, čaršijo na sve četiri strane'. 
Radi svoga ličnog prosperiteta navodna briga o Republici Srpskoj, ugroženom narodu, socijalnim i ekonomskim problemima ostaju samo na nivou floskule. Tek će se vidjeti koliko debelo će oni 'naplatiti' podršku Govedaričinom hirotonisanju na čelo SDS", rekao je Kalinić. 

On tvrdi da je "jedan od takvih Danajaca i kontroverzni /ministart bezbjednosti u Savjetu ministara/ Dragan Mektić koji se, s obzirom na rezultate svoga ministrovanja, odavno preselio u prošlost". 

"S njim ći, ipak, morati da polemišem na sudu jer smo mentalno i gramatički dva svijeta, tako da ne vrijedi zamarati javnost našom raspravom", rekao je Kalinić, koji je nekadašnji predsjednik SDS-a. 

Kalinić je ranije izjavio da je "SDS stranka koja, u političkom smislu, vrvi od kriminalizovanog kadra, nedoraslog da u nacionalnom i državnom smislu vodi Republiku Srpsku", te da bi ozbiljna previranja u SDS-u, koja traju već dugo, a kulminirala su eliminacijom Mladena Bosića trebalo da zabrinu ozbiljne ljude, ako takvih još ima u SDS-u. 

Reagujući na ovu Kalinićevu izjavu, Govedarica mu je poručio da radi posao za koji je plaćen, a to je pozicija savjetnika predsjednika Republike, te da je "neumjesno da on iz Beograda drži lekcije SDS-u".