Dževad Galijašević

Vojnici terorističkih sistema sve brojniji

  • 14.11.2018. 18:40

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević rekao je da postoji kontinuitet terorističke prijetnje, da nikada nije umanjen i da je svakog dana veći, te upozorio da su vojnici terorističkih sistema u ovoj zemlji samo brojniji.

"Zbog toga je važno ne samo zakonodavstvo, već institucije koje će sprovoditi zakone. Niko ne želi vrijeđati veliku religiju kao što je islam, ali svi važniji teroristi u posljednjih 30 godina dolaze sa radikalnom islamističkom ideologijom i dužnost islama je da se toga odrekne", rekao je Galijašević na predavanju studentima prve godine Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci o terorizmu i terorističkoj prijetnji. 

On je naveo da je na nedavnoj konferenciji "Terorizam i mediji" u organizaciji OEBS-a, u objašnjenju i zaključcima šef te organizacije Amerikanac Brus Berton naveo da se mora paziti kako se govori o terorizmu i da mediji moraju da paze kako to prenose, jer osnovni cilj terorista je, kako je rekao, "da izazovu strah u društvu, a onda taj strah mogu izazivati naša tumačenja terorističke prijetnje". 

"S druge strane ukazao je da je neprimjereno što je pronalazak oružja na području opštine Doboj Jug povezan sa blizinom džamije. On je ukazao i da je neprimjereno da se ističe da je Novi Pazar centar terorističke mreže na Balkanu", rekao je Galijašević. 

Galijašević kaže da su svi zaključci koje je Berton iznio "laž i obično smeće, jer oni nemaju veze sa razumijevanjem terorizma i terorističkom prijetnjom". 

"Zašto bi se konferencija koja se bavi terorizmom i medijima uopšte bavila nekom kućom i Novim Pazarom koji niko normalan ne smatra centrom terorističke mreže. Centar je uvijek u Sarajevu, a on je tamo gdje je centar političkog odlučivanja i ekonomske, političke i logističke podrške", rekao je Galijašević. 

On je naveo da terorizam nije samo politička konstrukcija i da je on geopolitički inspirisan, organizovan i usmjeravan, te da je kao takav geopolitički problem. 

"Danas je terorizam rat u kontinuitetu u kome su svi neprijatelji i kome nema linije pozadine i fronta, nema civila i vojnika i svi liče jedan na drugog. Taj rat se non-stop vodi svim sredstvima", rekao je Galijašević. 

On je naveo da danas nema terorizma bez islama, bez dvije loše prakse u islamu, jedna je ekstremno rigidno tumačenje vjere, dave i džihada i ona je manjinska, ali da se ona većinska ponaša kao da nema problem s tim i ne štiti tekovine islama kao velike religije koju danas prihvata 1,7 milijardi ljudi. 

Prema njegovim riječima, islam se mora reformisati i drugačije postaviti sebe, inače se dolazi u ono što je njemački kancelar Angela Merkel nazvala krahom multikulturalnosti. 

"Ako islam nije sposoban živjeti u zajednici i sa drugačijim, on mora debelo da se preispita", naveo je Galijašević. 

On je rekao da više nego ikada postoje uslovi za izvođenje terorističkih akcija. 

"Smjena vlasti u SAD dovela je do 11. septembra. Imate pad demokrata i izbori u SAD su odlučeni suđenjima, dakle Vrhovni sud je morao odlučiti da li je pobijedio demokrata Al Gor, Klintonov nasljednik, ili DŽordž Buš. U roku od devet mjeseci nakon što je Buš preuzeo vlast imali smo 11. septembar", pojasnio je Galijašević. 

Govoreći o BiH, on je naveo da, kada je prije četiri godine formirana vlast u Sarajevu, 25. decembra, a u januaru je bilo ubistvo policajca u Zvorniku, a mjesec dana kasnije ubijena su dva vojnika u Sarajevu. 

On je dodao da je to situacija u kojoj određeni prenos nadležnosti čeka regularnu političku proceduru, što prilično parališe institucije. 

Prema njegovim riječima, nikada nije postojali više faktora koji mogu da dovedu do terorističke akcije i svako treba toga da se plaši i da bude oprezan. 

Galijašević je naveo da u ovoj zemlji nema granica ni među kantonima, ni entitetima i to je jedno bezbjednosno polje, te da je i Evropa jedna bezbjednosna platforma i da ni ona nema uređenu borbu za vlastitu bezbjednost. 

"Oružane snage su nam poručile da nisu za to nadležne", dodao je Galijašević. 

On je rekao da se ne može bezbjednost zemlje braniti samo na graničnim prelazima, a da je 1.300 kilometara granice potpuno nepokriveno. 

"Istovremeno u BiH je puno stranaca i rizičnih grupa na koje nam ukazuju zapadni izvori, UN, Interpol, povratnika iz Sirije i ostataka mudžahedinskog pokreta, kao i aktivna Islamska omladina, koja je nakon zabrane djelovanja težište svoje aktivnosti preeselila u stotine nevladinih organizacija koje su duboko u ekstremizmu", rekao je on. 

Galijašević je naveo da je BiH na dnu zahvaljujući SDA i da su sve zajedničke institucije uz pomoć zapadnih mentora formirane kao nadogradnja instutucija koje je ta stranka stvorila tokom tridesetogodišnje vladavine. 

"Uništena je Obavještajna služba Srpske i Sigurnosna informativna služba Hrvata, a formirana Obavještajno bezbjednosna agencija /OBA/ tako što su nadogradili ratnu muslimansku obavještajnu službu AID", naglasio je Galijašević. 

Prema njegovim riječima, "OBA je najvažniji simptoim naše bolesti, a karcinom ovog društva je SDA, koja pod kontrolom drži medije i obavještajnu zajednicu u Sarajevu i sitne birokrate sa Zapada i nije im ostalo ništa drugo nego proizvodnja haosa". 

"Još nije preuzeta vlast u Sarajevu, Savjet ministara nije stavljen pod kontrolu i OBA i dalje vodi notorni islamista Osman Mehmedagić Osmica povezan sa ubijaljem vojnika JNA od 19 i 20 godina u sarajevskom Velikom parku, a uz njega je i poltron uz Banjaluke Trifko Buha", naveo je Galijašević. 

Prema njegovim riječima, dok se te institucije ne popune drugim ljudima, u ovom trenutku nismo bezbjedni jer sve okolnosti govore je "SDA spremna na izazivanje mnogo toga negativnog, pa i izvođenje terorističkih akcija", te naveo podatak da vehabijski pokret danas broji ukupno pet odsto ukupnog muslimanskog življa u BiH, odnosno oko 100.000 ljudi.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута, очекују вас најновије информације и занимљивости из земље и свијета, интересантни гости и саговорници.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Емисија: Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.