Vode Srpske: Potpisan sporazum sa opštinom Pale za uređenje Miljacke

  • 08.06.2020. 19:59

Javna ustanova “Vode Srpske” Bijeljina i opština Pale potpisale su sporazum o realizaciji projekta “Sanacija regulisanog korita paljanske Miljacke”, čija je ukupna vrijednost 300.000 KM.

Ova mjera je izuzetno važna za Pale, ne samo u smislu zaštite od poplava, nego i u pogledu daljeg razvoja turizma u ovoj opštini, saopšteno je danas iz “Voda Srpske”.

Sporazumom je definisano da preduzeće “Vode Srpske” obezbijedi 200.000 KM, dok će opština Pale iz lokalnog budžeta izdvojiti 100.000 KM i neophodnu tehničku dokumentaciju, te biti nosilac svih operativnih aktivnosti i procedure izbora izvođača radova.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović naglasio je prilikom potpisivanja sporazuma da regulisano korito paljanske Miljacke predstavlja najvažniji vodoprivredni objekat na Palama, koji je trenutno i svojevrstan otvoreni kolektor u koji se izlivaju sve otpadne vode, zbog čega je ugrožen i ekosistem ove rijeke.

– S obzirom da opština trenutno realizuje ozbiljne radove i na izgradnji nove kanalizacione mreže, ovaj projekat će još više doprinijeti da se spriječi dalje propadanje paljanske Miljacke. Prvobitna regulacija korita urađena je 1983. godine i od tada nije bilo ozbiljnijih sanacionih radova – napomenuo je on.

On je izrazio zahvalnost preduzeću “Vode Srpske” i direktoru Miroslavu Milovanoviću za podršku realizaciji ovog važnog projekta.

Direktor preduzeća “Vode Srpske” Miroslav Milovanović naglasio je da će u okviru ovog projekta biti urađeni zemljani i betonski radovi, kao i neophodni radovi na kosinama nasipa.

– Sve ovo će nam pomoći da ostvarimo zacrtani cilj, da zaštitimo regulisano korito paljanske Miljacke, stanovništvo i objekte, te da obezbijedimo viši nivo ekološke zaštite rijeke – rekao je Milovanović.

Nakon realizacije ovog projekta, stanovnici Pala trebalo bi da uz uređeni vodotok dobiju i novo šetalište, biciklističku stazu i ostale sadržaje koji će poboljšati kvalitet života u ovoj lokalnoj zajednici.

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.