21. april 1992. godine

Vlasenica se prisjetila onih koji su prvi stali u odbranu opštine

  • 21.04.2019. 19:15

Vlaseničani se prisjećaju 21. aprila 1992. kada su odlučili da odbrane svoja ognjišta. Iako je od početka rata bila i ostala u Republici Srpskoj, ta opština je pretrpjela ogromne civilne žrtve i razaranja. Danas su se prisjetili onih koji su prvi stali u odbranu stanovništva tog kraja.

“Toga 21 aprila 1992 godine u ranim jutarnjim časovima  Vlasenica je oslobođena u sadejstvu sa jedinicama naših susjednih opština šekovići i Milići“, kaže Spomenko Stojšić, predsjednik Boračke organizacije Vlasenica.

“Ovaj dan je ostao upisan u istoriji, dan kada su Srbi shvatili šta treba da rade  i u kom pravcu treba da ide, a to je da se bore za svoju budućnost za opstanak na ovom prostoru, kaže Miroslav Kraljević, načelnik opštine Vlasenica.

Srpski narod u Vlasenici i u protekla dva svjetska rata imao je ogromne žrtve, zbog slobodarskih ideja da na ovim prostorima živi sa drugim narodima. Za slične ideje Srbi su ginuli i u poslednjem odbrambeno oslobodilačkom ratu.

“Zato je bitno obilježavati ovaj dan, ne na štetu bilo koga drugoga, ali da se zna da je ovo dan kada je on donio slobodu narodu na ovom prostoru“, kaže Mladen Popović, narodni poslanik u NSRS.

Zbog cvijetnog praznika nije služen parastos poginulim srpskim borcima Vlasenice i susjednih opština, koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske. Spomen soba u Vlasenici čuva sjećanja na 146 boraca sa područja ove opštine, koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te 15 boraca iz Dervente, koji su poginuli na ovom ratištu.

Тагови: