Radovan Višković

Vlada usvojila Odluku o finansiranju, projektovanju i izgradnji dionice auto-puta Brčko-Bijeljina-Rača

  • 06.08.2020. 18:52

Vlada Republike Srpske je usvojila Odluku o finansiranju, projektovanju i izgradnji dionice autoputa Brčko-Bijeljina-Rača. 

Dionica će biti podijeljena na dva lota, a sve je vrijedno 750 miliona maraka - izjavio je Radovan Višković. Premijer Republike Srpske pojašnjava da javni poziv može da se raspiše čim odluka stupi na snagu. 

U projektu će učestvovati i Srbija.

"Vidjeli ste i prilikom posjete predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, za dionicu Rača-Bijeljina, da je rečeno za projekat koji košta negdje 140 miliona evra, da će Srbija izdvojiti 100 miliona evra za izgradnju te dionice, i zato smo ovu dionicu od Bijeljine do Brčkog podijelili u dva lota, jedan je bio taj koji ide do Bijeljine, a drugi ide od Bijeljine do Rače", kaže Višković.

Vlada je utvrdila da će, nakon što je najavila pomoć proizvođačima mesa, isto učiniti i za povrtare. Za proizvođače povrća će biti izdvojena dva miliona maraka iz kompenzacionog fonda, preko kojeg će biti obezbijeđen otkup povrća, da bi se zaštitila domaća proizvodnja. Promjene čekaju i tržište goriva - Uredba o određivanju marže za naftu i naftne derivate, koja je bila donesena u koordinaciji sa Federacijom BiH, a trajala je prethodnih nekoliko mjeseci, stavljena je van snage.

"Dalje formiranje cijena biće tržišno, i ne očekujemo ovdje neke značajne udare ili lomove po pitanju cijena, na kraju krajeva cijenu nafte i naftnih derivata svakako određuje ponuda i potražnja, i u ovom momentu cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu je stabilna", rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Danas je zasjedao i Kompenzacioni fond, koji je dopunio spisak privrednih subjekata koji su indirektno pretrpjeli štetu zbog pandemije kovida-19, i odobrio dodatnih 1.668.000 KM za još 449 subjekata. Višković dodaje da pomoć ide i u Bijeljinu, tačnije u tamošnju bolnicu "Sveti Vračevi", koja će dobiti 654 hiljade maraka za proširenje kapaciteta kovid bolnice za još 40 do 50 kreveta.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.