Banjaluka

Vlada Srpske: Za projekte lokalnog razvoja 670.000 KM

  • 24.07.2020. 14:07

Vlada Republike Srpske usvojila je danas odluku o načinu i postupku finansiranja projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Srpskoj u 2020/2021. godini.

Ovom odlukom uređuje se način i postupak, finansiranje i oblasti finansiranja projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj u okviru finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u 2020/2021. godini.

Sredstva za direktnu podršku realizaciji prioriteta utvrđenih strategijama razvoja jedinica lokalne samouprave obezbjeđuju se u okviru uspostavljenog finansijskog mehanizma i iznose 670.000 KM.

Vlada Republike Srpske obezbjeđuje iz budžeta Republike Srpske za 2020. godinu 500.000 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada Švajcarske, u saradnji sa Razvojnim programa Ujedinjenih nacija /UNDP/ obezbjeđuje 170.000 KM, za podršku projektima jedinica lokalne samouprave u okviru finansijskog mehanizma.

Neutrošena sredstva iz prethodnih ciklusa finansijskog mehanizma biće iskorišćena za podršku projektima integrisanog i održivog lokalnog razvoja u skladu sa ovom odlukom.

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici i Dokument okvirnog budžeta Republike Srpske za period 2021-2023 koji treba da postavi strateški okvir i gornje granice resursa za pripremu godišnjih budžeta.

Riječ je dokumentu srednjoročnog planiranja u koji su uključene analize i projekcije prihoda, rashoda i finansiranja za period od 2021. do 2023. godine.

Ključni cilj ovog dokumenta je da osigura bolju povezanost između prioritetnih politika Vlade i načina na koje ona alocira javne resurse.

U skladu sa osnovnim ciljevima fiskalne politike, Vlada Republike Srpske se, u periodu 2021-2023. godine, čvrsto opredijelila za nastavak restriktivne budžetske potrošnje, nastavak provođenja strukturalnih reformi, povećanje budžetske discipline, jačanje fiskalne odgovornosti i poboljšanje naplate javnih prihoda.

Izmjena uredbe o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Uredbu o izmjenama Uredbe o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida Odbrambeno-otadžbinskog rata radi izvršavanja odluke Ustavnog suda Srpske.

Ovom odlukom Ustavnog suda Republike Srpske osporene su pojedine odredbe Uredbe koje se odnose na ograničavanje stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u odnosu na naplaćenu ratnu štetu, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Osim toga, bilo je neophodno brisati i druge odredbe te uredbe koje su brisanjem osporenih postale suvišne.

Vlada Srpske usvojila je i Akcioni plan provođenja Omladinske politike Republike Srpske u ovoj godini u kojo su kao strateški ciljevi definisani unapređenje zapošljivosti mladih, unapređenje mogućnosti za aktivno učešće mladih, razvijanje zdravih stilova života, osiguravanje podrške razvoju izvrsnosti mladih i unapređenje mogućnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih.

Na osnovu dokumenta "Omladinska politika Republike Srpske od 2016. do 2020. godine", Ministarstvo porodice, omladine i sporta je u saradnji sa drugim nosiocima aktivnosti u okviru ovog dokumenta, izradilo Akcioni plan provođenja Omladinske politike Srpske za ovu godinu, čije su aktivnosti usaglašene sa operativnim godišnjim planovima i programima nosioca.

Na sjednici je usvojena i informacija o realizaciji Akcionog plana provođenja.

Potpisati memorandum o razumijevanju sa UNDP-om

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i ovlastila ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđana Rajčevića da potpiše memorandum o razumijevanju između UNDP-a i ovog ministarstva.

Ukupna vrijednost okvirne saradnje procjenjuje se na najmanje 120.000 dolara koje će obazbijediti UNDP i trebalo bi da traje najmanje do 2023. godine.

Memorandumom o razumijevanju definisane su i predstavljene oblasti saradnje u pružanju stručne podrške za digitalnu transformaciju kako bi se osiguralo kvalitetno provođenje Strategije e-Vlade u područjima digitalne transformacije, e-uprave, relevantnih politika i strateških okvira, te zakona o e-upravi, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Definisano je i sprovođenje IKT projekata i izgradnja pravnog okvira za sajber-bezbjednost, CERT /Computer Emergency Response Team/ i SOC /Security operation center/.

"Memorandum podrazumijeva i pružanje stručne podrške osnivanju prve akademije za digitalnu transformaciju i podršku izgradnji prve digitalne mreže za transformaciju javne uprave u smislu podrške izradi interaktivnog programa obuke za postojeće službenike u institucijama Republike Srpske i jedinicama lokalne samouprave, prvog takve vrste", ističe se u saopštenju.

Osim toga, memorandum obuhvata i pružanje stručne podrške u izradi detaljnog koncepta naučno-tehnološkog parka u Banjaluci u skladu s postojećim uspješnim modelima i trendovima orijentisanim na budućnost, kao i pružanje tehničke podrške na jačanju kapaciteta jedinica lokalne samouprave na izgradnji koncepta "pametnih" gradova, zajedničkoj promociji koncepta, kao i zajedničkom provođenju dogovorenih aktivnosti na konkretnim projektima "pametnih" gradova.

Zadužuje se Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo da redovno informiše Vladu Srpske o preduzetim aktivnostima definisanim sporazumom o saradnji.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)