Banjaluka

Vlada Srpske uputila Izvještaj SB UN-u: Sprovoditi Ustav BiH onako kako piše

14:15, 30.10.2019.
Izvor: RTRS
Vlada Republike Srpske usvojila je Dvadeset i drugi Izvještaj Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija koji je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN i zemljama članicama Savjeta bezbjednosti, uputio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

U saopštenju se ističe da se Dvadeset i drugi Izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN odnosi se na period maj 2018. - oktobar 2019. godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvještajima, Vlada Republike Srpske izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, a s ciljem razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Savjeta bezbjednosti i međunarodne zajednice.

U Dijelu I Izvještaja istaknuta je posvećenost Republike Srpske Dejtonskom sporazumu te objašnjeno zbog čega uređenje BiH utvrđeno Ustavom BiH (Aneks 4. Dejtonskog sporazuma) moraju poštovati sve strane i međunarodna zajednica.

"Republika Srpska uvjerena je da je dejtonska formula put ka uspjehu. Nažalost, određeni elementi u međunarodnoj zajednici ne shvataju značaj i ne poštuju dejtonska načela za buduću stabilnost i uspjeh BiH i nastavljaju da podrivaju dejtonsko uređenje, što dovodi do nepotrebnih političkih trvenja i zastoja. Uz to, Dejtonski sporazum izložen je napadima najveće bošnjačke stranke u BiH, SDA. Nasuprot tome, Republika Srpska bezrezervno prihvata Dejtonski sporazum i samo traži da se Ustav BiH sprovodi onako kako piše", navodi se u Izvještaju.

U Dijelu II, Republika Srpska naglašava svoju posvećenost radu ka konačnom članstvu BiH u EU. Republika Srpska već je ostvarila znatan napredak na traženim reformama za evropske integracije i nastavlja da predano radi na pristupanju BiH u EU.

"Sa žaljenjem se konstatuje da napredak BiH ka članstvu u EU ometaju prisustvo visokog predstavnika koji je prisvojio diktatorska ovlašćenje, kao i blokada sprovođenja rezultata izbora održanih 2018. godine koju sprovodi SDA. Republika Srpska izražava uvjerenje da će, nakon što ove prepreke budu uklonjene, uz poštovanje dejtonskog okvira, BiH moći da ispuni kriterijume za članstvo u EU", naglašava Vlade Republike Srpske.

U Dijelu III govori se o kontinuiranoj blokadi formiranja Savjeta ministara i vlada na drugim nivoima vlasti koju sprovodi SDA još od izbora 2018. godine.

"Republika Srpska traži od međunarodne zajednice da osudi ovo nepoštovanje i sprovođenje rezultata demokratskih izbora. Takođe, Republika Srpska poziva građane i članove međunarodne zajednice kojima je stalo do budućnosti BiH da osude ekstremističku deklaraciju koju je SDA usvojila 14. septembra tekuće godine i koja poziva na rušenje Dejtonskog sporazuma", istakla je Vlada Srpske u Izvještaju.

Kompletan Izvještaj pogledajte OVDЈE.