Razmatrano nekoliko zakona

Vlada Srpske ulaže u prekvalifikaciju nezaposlenih

  • 21.03.2019.19:12

Trista hiljada maraka, Vlada Srpske uložiće u prekvalifikaciju nezaposlenih,  koji bi, nakon obuke, mogli da nađu posao. To je jedan od projekata koje je danas odobrila Vlada Srpske.

Ministar Srđan Rajčević pojašnjava da će program obuhvatiti 100 lica, koja zadovolje sve kriterijume.

"Lica koja se trenutno nalaze na evidenciji zavoda za zapošljavanje, koji nemaju zaposlenje, a koji dolaze iz onih oblasti suficitarnih zanimanja, dakle tu se radi o profesorima geografije, istorije, pravnicima, ekonomistima i svima onima koji imaju poteškoće da nađu zaposlenje", kaže Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Među odlukama kojima je Vlada danas dala zeleno svjetlo je i ona o kojoj se govori već neko vrijeme. Svim maloljetnim licima u Srpskoj biće zabranjena upotreba solarijuma. Predviđeno je to prijedlogom zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja, a u Ministarstvu zdravlja kažu da je zakon u skladu sa evropskim standardima.

"Praksa je i u zemljama u okruženju, i mislim da sa ovim dajemo dobar odgovorna prevenciju maligniteta kože prije svega,a ono što je javnosti poznato to je uticaj ovih zračenja na kožu a i uticaj solarnog zračenja s obzirom na sve obno što se dešava", kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Bavili su se ministri danas mnogim temama. Utvrđene su tako i izmjene zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća, koje bi trebalo da unaprijede poslovanje preduzetnika u Srpskoj. Dobra vijest stiže i za neke lokalne zajednice. Vlada je odlučila da se nerazvijenim opštinama isplati akontacija u ukupnom iznosu od 500 hiljada maraka. Po 14 i po hiljada, dobiće, između ostalih, Višegrad, Bratunac, Šamac, Srebrenica, Kneževo, i još 30 opština.