Fokus na novim tehnologijama

Vlada Srpske reorganizuje tri ministarstva

  • 29.11.2018. 19:10

Vlada Republike Srpske zvanično se reorganizuje. Prema Prijedlogu Zakona o republičkoj upravi, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva je podijeljeno na dva dijela, dok su Ministarstvo nauke i tehnologije i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju pretrpili značajne izmjene. 

Ukida se Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, čije će nadležnosti preuzeti Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije.

"S obzirom da je u svim ovim ustanovama, agencijama i ministarstvima poslodavac po zakonu Republika Srpska, nema otpuštanja radnika. Mijenja se pravni subjektivitet, radnici će po zakonu biti raspoređeni u nova ministarstva, dakle samo se radi o boljoj funkcionalnosti, rasterećenju pojedinih ministarstava i možda ravnopravnijoj podjeli u odnosu na druge", kaže Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Osnivanjem novih i reorganizacijom starih resora, Vlada želi da se fokusira na nove tehnologije, informatizaciju društva i bolju konkurentnost privrede - a sve uz pomoć mladih kadrova, koji koriste savremena znanja. Poslovna zajednica najviše očekuje od ministarstva privrede i ministarstva za naučno-tehnološki razvoj.

"Mi smo već kroz smjernice za razvoj privrede definisali koje su to bitne stvari. Za ta druga dva ministarstva smo već definisali šta nam treba, tako da to ministarstvo nauke i tehnologije ima veliki značaj u restrukturisanju naše privrede sa niskoakumulativne privrede na privredu koja proizvodi kvalitetnije proizvode", kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Prije zvanične odluke Vlade, najveću pažnju je privuklo buduće ministarstvo privrede. Osnivanjem ovog resora stvaramo preduslove za sistemsku saradnju sa poslovnom zajednicom i stavljamo akcenat na privredu i preduzetništvo, saopšteno je iz Vlade Srpske. Privrednicima je najvažnije da Vlada nastavi da ide zacrtanim putem smanjenja nameta.

"Formiranje novog ministarstva koje bi bilo zaduženo samo za privredu je jedan od zahtjeva Privredne komore, odnosno koje smo mi kao poslovna zajednica i ranijih godina tražili. Nama je cilj da se na ovaj način dodatno podrži privreda, da se fokus i interesovanje Vlade okrene ka privredi", kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Reorganizacija je najnoviji korak Vlade u smjeru jačanja realnog sektora u Srpskoj, nakon što su sa poslodavcima dogovorili povećanje plata i smjernice za razvoj privrede. Vlada očekuje da će sa novim i izmjenjenim ministarstvima dodatno uticati na poslovni ambijent, tako što će, između ostalog, povisiti kvalitet obrazovanja i nivo tehnološkog razvoja Srpske.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином