Na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije

Vlada Srpske prva u BiH verifikovala prevedene odgovore

  • 19.02.2019. 19:13

Vlada Republike Srpske prva je u BiH verifikovala prevedene odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, pohvalili su se zvaničnici Sprske. 

Predsjednica Željka Cvijanović okupila je danas najviše predstavnike vlasti Srpske, a tema razgovora bile su upravo evropske integracije. Da bi odgovori na dodatnih 655 pitanja bili poslati u Brisel, isto moraju da urade sve entitetske vlasti i na nivou zajedničkih institucija.

"Vlada Republike Srpske je danas na svojoj telefonskoj sjednici dala saglasnost sa verifikacijom odgovora na dodatna pitanja iz upitnika Evropske komisije prevedenih na engleski jezik za svih 655 odgovora u okviru 33 poglavlja i radnih grupa za političke i ekonomske kriterijume", kaže Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Vladi Republike Srpske.

Odgovori na dodatna pitanja bila su i jedna od tema razgovora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini, tokom Dodikove službene posjete Briselu. Predsjedavajući predsjedništva tada se pohvalio da je na tehničkom nivou sve dogovoreno oko odgovora i da ostaje samo prevod i formalizacija dokumenta. Zato se predsjednica Srpske nada da će i ostali nivoi vlasti BiH realizovati predmetnu proceduru što prije.

"Dajemo punu podršku daljem kretanju BiH u procesu evropskih integracija pa se sva pitanja vezana za ovaj proces moraju rješavati kroz strukture i pravila usaglašenog sistema koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, te uz puno uvažavanje ustavnog položaja i nadležnosti Republike Srpske i njenih institucija", kažu iz kabineta predsjednika Srpske.

Neophodno je i da novi saziv Savjeta ministara bude formiran što prije, jer će samo na taj način biti stvoreni adekvatni uslovi za efikasnu komunikacaju između entiteta i nivoa zajedničkih institucija, jedna je od poruka sa današnjeg sastanka. Na taj način, poručuju predstavnici vlasti Srpske, biće stvoreni uslovi i za nesmetano rješavanje veoma zahtjevnih zadataka koji BiH, a posebno entitete, očekuju u procesu integracija u narednom periodu.

Тагови: