Novo Goražde

Vlada Srpske pomogla realizaciju mnogih projekata

  • 09.12.2018. 09:59

Jedan od kapitalnih projekata u 2019. godini izgradnja omladinsko-kulturnog centra za koji je sredstva odobrila Vlada Srbije. Velika podrška Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske u prevazilaženju finansijskih problema.

Načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković najavljuje u 2019. godini kapitalna ulaganja od 360.000 KM, a jedan od projekata biće izgradnja omladinsko-kulturnog centra. 

"U 2019. godini smo planirali provođenje kapitalnih projekata, a jedan od njih je izgradnja omladinsko-kulturnog centra, za šta već imamo odobrenih 100.000 evra od Vlade Srbije", rekla je Petkovićeva u intervjuu za Srnu. 

Petkovićeva kaže da će naredne godine brojnim kulturnim manifestacijama biti obilježen veliki jubilej - 500 godina Goraždanske štamparije, koji je od značaja, kako za opštinu, tako i za Republiku Srpsku. 

Ona je istakla da je realizacija infrastrukturnih projekata jedan od prioriteta opštine Novo Goražde, kao i da je Vlada Republike Srpske ove godine obezbijedila sredstva za nekoliko projekata, uključujući 150.000 KM za rekonstrukciju nekategorisanih puteva, što je od velikog značaja jer se veliki broj stanovnika bavi poljoprivrednom proizvodnjom. 

"Uz podršku Vlade Srpske, izdvojeno je 65.000 KM za izgradnju kanalizacione mreže u naselju za boračke kategorije stanovništva, 45.000 KM za postavljanje podloge u sportskoj dvorani, 140.000 KM za izgradnju fiskulturne sale uz školski objekat Osnovne škole `Vuk Karadžić` i 55.000 KM za izgradnju pješačke staze i uređenje potoka uz školski objekat", navela je Petkovićeva. 

Ona je istakla da je za realizaciju projekata, pored Vlade Republike Srpske, ova opština imala podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Srbije. 

Petkovićeva je napomenula da je u toku ove godine popravljeno 32 kilometra lokalnog makadamskog puta, izvršena rekonstrukcija kanalizacione mreže i na nju priključeno 19 stambenih jedinica boračkoj populaciji. 

"Fond za povratak pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH odobrio je projekat vrijedan 275.265 KM za elektrifikaciju stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika na području opštine Novo Goražde, a sufinansiranje ove opštine u iznosu od 10 odsto preuzelo je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske", rekla je Petkovićeva. 

Ona je ukazala da je od velikog značaja i projekat deminiranja tri lokaliteta na području opštine Novo Goražde, koji finansira Vlada Japana sa 220.000 KM, jer mine predstavljaju veliki problem i opasnost za stanovništvo. 

Petkovićeva kaže da je za Opštinsku upravu od velikog značaja pružanje primarne zdravstvene zaštite putem Doma zdravlja "Novo Goražde", zbog čega je preuzela obavezu plaćanja reprogama duga za utrošenu električnu energiju, finansiranja održavanja i registracije vozila, te nabavku goriva za sanitetska i vozilo patronažne službe. 

Ona je podsjetila da su Udruženje Srba Sarajevsko-romanijske regije iz Toronta i Udruženja Goraždana "Herceg Stefan Vukčić Kosača" iz Kičinera kupili polovno sanitetsko vozilo za potrebe Doma zdravlja, čija je vrijednost 25.000 KM. 

Petkovićeva kaže da je Opštinska uprava, kada je preuzela mandat načelnika u novembru 2016. godine, bila u finansijskoj blokadi sa dugovima oko pet miliona KM. 

"U tom momentu je na naplatu pristiglo oko 2.500.000 KM za razne sudske sporove i neisplaćene anuitete za bankarske kredite i reprograme poreskih dugova. Takođe, pola godine je u zgradi Opštinske uprave bila isključena struja, pa smo električnu energiju za rad morali obezbjeđivati putem agregata", rekla je Petkovićeva. 

Sredinom 2017. godine, podsjeća ona, uz restriktivne mjere trošenja budžetskih sredstava i pravljenja raznih reprograma dugova, opština je uspjela deblokirati opštinski budžet, što je obezbijedilo normalno funkcionisanje ove lokalne samouprave. 

Petkovićeva je istakla da je u prevazilaženju finansijskih problema imala veliku podršku Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.