Vlada Srpske pomaže turističkom sektoru

19:47, 11.04.2021.
Izvor: ATV
Vlada Republike Srpske nastavlja da pomaže hotelima, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti koji su pogođeni virusom korona - tako što će im refundirati poreze i doprinose za posljednja tri mjeseca 2020. godine. Puno će nam značiti pomoć - poruka je iz Trebinja, jednog od gradova u Srpskoj koji "živi" od turizma.

"Naravno da će nam mnogo značiti, s obzirom da su ugostiteljstvo i turizam novonastalom situacijom zbog korone veoma ugroženi. Za sad posao, naravno, slabo, ali očekujemo dobru sezonu. Koliko-toliko", kaže Tanja Bulut, recepcioner u Hotelu "Platani" Trebinje.

Pravo na pomoć imaju privrednici koji nisu smanjili broj radnika za više od 15 odsto u periodu od 29. februara do 30. novembra prošle godine, a imali su prosječan gubitak od najmanje 40 odsto u periodu oktobar decembar 2020. godine u odnosu na isti period 2019. godine. Mogu se prijaviti svi koji imaju registrovano sjedište na teritoriji Republike Srpske.

"Biće omogućeno svakom ugostiteljskom objektu za smještaj da se prijavi na obrazac koji će biti na sajtu Ministarstva trgovine i turizma, podnese aplikaciju svoju i određenu dokumentaciju kako to stoji u uredbi, i aplicira za pomoć u vidu uplate u vidu poreza i doprinosa za ova tri mjeseca prošle godine", kaže Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske

"Uredba Vlade je rezultat inicijative koju smo mi uputili početkom marta, kažu u Privrednoj komori. Krajem prošle godine, broj gostiju u hotelima se još smanjio, i zato je ovom sektoru potrebna dodatna pomoć", pojašnjava Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

"Bilo je neophodno da se donese još jedna ovakva uredba, odnosno da se produži uredba za još tri mjeseca, kako bi smo zadržali radnike u ovim preduzećima, i kako bi preduzeća iz ove oblasti izmirila sve svoje obaveze", dodaje Blagojević.

U slučaju da su oni koji traže pomoć već uplatili poreze i doprinose za period oktobar - decembar prošle godine, ta će se uplata smatrati pretplatom za naredni poreski period. Zainteresovani privredni subjekti mogu da se prijave do 20. aprila.