"Birač"

Vlada Srpske odbila ponudu Batagona

18:02, 05.07.2019.
Izvor: RTRS
Thumbnail
Nakon što je švajcarska kompanija Batagon od Vlade Republike Srpske, uprkos ranije dogovorenom smjeru djelovanja, zatražila da kupi potraživanja samo jedne institucije Srpske od Fabrike glinice "Birač", a u kasnijim periodima parcijalno otkupljuje i ostala potraživanja, Vlada Srpske negativno je odgovorila na ovakve zahtjeve.

U odgovoru Vlade Srpske na ovakve zahtjeve potencijalni partnera jasno se navodi da sa ovakvim uslovima nisu zadovoljni i da se ponuda u vidu parcijalnog plaćanja odbija.

"Prema ranije potpisanom Memorandumu i zaključcima Vlade Srpske, Batagon može da plati potraživanja u cjelosti, a ukoliko se to ne prihvati i ukoliko iz ove kompanije ostanu pri stavu da žele parcijalno plaćanje, neradni korak morao bi biti raskid ugovor", saopšteno je iz Vlade.

U odgovoru Vlade Republike Srpske takođe stoji da u ponudi koju je Batagon, ovoj instituciji stavio na razmatranje, Memorandumu, kao i svim zaključcima Vlade Srpske nedvosmisleno definisano da je na otkup stavljeno pun iznos potraživanja, te da svaki drugi vid ponuda dovodi u pitanje realizaciju otkupa potraživanja.

"Pomenućemo još jednom i da su Vam u momentu Vaše ponude bile poznate sve pravne okolnosti u vezi sa sudskim postupcima koji su se vodili u vezi sa predmetnim. Kako ste i samo naveli u Vašem aktu da je Batagon International AG čvrsto opredijeljen da uspješno realizuje predmet potraživanja, ona su moguća samo u okviru pomenutih dokumenata – Memorandum o razumjevanju zaključen između Vlade Srpske i društva Batagon International AG i zaključaka Vlade Srpske".

Podsjećamo, švajcarska kompanija Batagon od Vlade Republike Srpske u proteklom periodu je otkupila 43 miliona KM potraživanja Srpske od fabrike "Birač" u stečaju.