Vlada Srpske izdvojila 4,8 miliona KM za Predstavništva Srpske u inostranstvu

19:13, 19.01.2020.
Izvor: ATV
Za finansiranje rada predstavništva Republike Srpske u inostranstvu za ovu godinu Vlada je izdvojila 4,8 miliona maraka. Austrijsko će dio sredstava usmjeriti na predstavljanje na jednom od najvećih sajmova turizma u Evropi u Beču gdje će Republiku Srpsku predstaviti kao primamljivu turističku destinaciju. 

I dalje će, kažu u Predstavništvu Srpske u Beču, pružati privrednu, kulturnu i političku saradnju njenim institucijama i lokalnim zajednicama. Jedan od prioriteta za ovu godinu je i izložbeni salon u Lincu s ciljem što bolje prezentacije domaćih proizvoda na inostranom tržištu.

"Tu ćemo uz manje adaptacije prostora omogućiti firmama iz Republike Srpske da nastupaju u Austriji i da imaju i adresu u Austriji i mogu da se pojave na autrijskom tržištu. S druge strane kroz Biznis registar koji je pokrenut prije par godina ćemo aktivno raditi na tome da promovišemo naše firme, tu je već preko 100 firmi i plan je da sa regionalno Privrednom komorom u Austriji otvorimo dalje mogućnosti firmama iz RS iz metalskog i prerađivačkog sektora da intenziviraju saradnju", kaže šef Predstavništva Republike Srpske u Beču, Mladen Filipović.

Firme iz Srpske svoje potencijale predstavljaju i u Belgiji. Tamošnje predstavništvo ima na raspolaganju 640.000 KM. Srpsku će i ove godine predstaviti na sedmici regija i gradova u Briselu gdje redovno učestvuju sa partnerima iz drugih evropskih država. Domaće proizvode će i ove godine predstaviti na sajmu turizma u holandskom Utrehtu. 

"Mi tu učestvujemo svake godine. Republika Srpska ima svoj štand i ove godine će imati.  Početkom februara isti takav sajam u Briselu, Međunarodni sajam turizma. Svake godine ti ljudi koji dođu ovdje sve se to odvija pod okriljem Turističke organizacije Republike Srpske, oni sa partnerima iz Republike Srpske predstavljaju Srpsku konkretno i prošle godine je bilo nekih zaključenih ugovora sa tur operatorima iz Belgije i Holandije konkretno", kaže šef Predstavništva Srpske u Belgiji, Mario Đuragić.

Što se predstavništva u Solunu tiče, tamo će se bazirati, između ostalog, na promociju srpskog jezika i kulture. 

"Imali smo ogroman broj zahtjeva od Grka da nauče srpski jezik, kao i našu kulturu i istoriju. Iz tog razloga smo za 2020. godinu sa gradom Solunom odnosno gradonačelnikom dogovorili da 3.februara počnemo sa časovima srpskog jezika i da na taj način predstavljamo naš jezik i našu kulturnu baštinu", kaže šef Predstavništva Srpske u Grčkoj.

Cilj promocije Republike Srpske u inostranstvu je i privlačenje stranih investicija u Srpsku.