Željka Cvijanović u Modriči

Vlada Srpske do sada u opštinu uložila 70 miliona KM

  • 19.07.2018. 16:33

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović boravi u radnoj posjeti opštini Modriča, gdje se sastala sa načelnikom opštine Mladenom Krekićem.

Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednica Saveza nezavisnih socijaldemokrata, prisustvovaće danas i sastanku aktivista Opštinskog odbora SNSD-a u Modriči.

Vlada Republike Srpske do sada je u opštinu Modriča po različitim osnovama uložila oko 70 miliona KM iz Razvojnog programa i iz budžeta Republike, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke plasirano je još 14 miliona KM, rečeno je u Vladi Srpske.

Vlada Srpske u ovoj godini ulaže dodatnih 800 hiljada KM za izgradnju lokalne infrastrukture.

Iz Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske za ovu lokalnu zajednicu odobreno je 14 miliona KM, a neki od najvažnijih projekata koji su finansirani tim sredstavima su izgradnja infrastrukture na lokaciji Duga njiva za šta je izdvojeno 5,5 miliona KM, za unapređenje sistema vodovodne i kanalizacione mreže, te za rekonstrukciju i asfaltiranje ulica pet miliona KM i za rekonstrukciju sportske infrastrukture milion KM.

Kroz program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, zbrinute su 93 porodice, od čega izgradnjom stanova 45, a nepovratna novčana sredstva dobilo je 48 porodica. Ukupna ulaganja za ove porodice iznose 1,6 milona KM.

Prema podacima Vlade Srpske, na području ove opštine nema stambeno nezbrinutih porodica.

Kada je riječ o socijalnom zbrinjavanju radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, u opštini Modriča zbrinuto je više od 200 radnika iz četiri preduzeća, za šta je utrošeno više od 700.000 KM, dok je za socijalno ugroženo stanovništvo izdvojeno 620.000 KM za subvencije električne energije.

U periodu od 2007. do 2018. godine zaposleno je oko 950 lica, za što je utrošeno oko tri miliona KM.

Kada je riječ o budžetskoj podršci privredi na području opštine Modriča od 2006. do danas izdvojeno je oko 4,2 miliona KM, i to, između ostalog, za podsticaj izvoza 2,6 miliona KM, podsticaj za zapošljavanje nezaposlenih 130.000 KK, te za podršku razvoja tekstilne industrije u ovoj lokalnoj zajednici 800.000 KM.

U periodu od 2007. do 2018. godine u razvoj poljoprivrede opštine Modriča uloženo je oko 22,5 miliona KM kroz razne projekte, od čega za podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela 13,5 miliona KM, a za zaštitu od poplava 7,7 miliona KM.

Iz sredstava Fonda solidarnosti za pomoć poplavljenima u ovoj lokalnoj zajednici putem elektronskih kartica/vaučera, zatim kroz pomoć budžetu opštine, te za pomoć poplavljenim privrednicima i poljoprivrednim domaćinstvima izdvojeno je gotovo šest miliona KM.

Od 2006. godine do danas Vlada je izdvojila i značajna sredstva u oblast zdravstva - 3,3 miliona KM. Za Dom zdravlja izdvojeno je 2,5 miliona KM, od čega za sanaciju i opremanje Ambulante Vukosavlje 513.000 KM, dok je za Zavod za liječenje, rehabilitaciju i socijalnu zaštitu hroničnih duševnih bolesnika "Јakeš" izdvojeno oko 840.000 KM.

Prema podacima Vlade Srpske, od 2006. do danas u oblast prosvjete uloženo je oko 1,5 milion KM. Iz Razvojnog programa Srpske uloženo je 960.000 KM, i to za rekonstrukciju Osnovne škole "Sveti Sava", izgradnju petorazredne škole u Mjesnoj zajednici Modriča i za sanaciju i opremanje Centra za kulturu, dok je iz republičkog budžeta izdvojeno 17.000 KM za nabavku opreme, rekonstrukciju i izgradnju objekata.

Od 2006. do 2018. godine izdvojeno je gotovo sedam miliona KM kroz projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka, alternativnog smještaja i slično.

Kada je riječ o putnoj infrastrukturi, u okviru projekta rehabilitacije i izgradnje puteva koji se finansiraju iz sredstava Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske za rekonstrukciju 54 kilometra putne mreže na području opštine Modriča izdvojeno je 5,5 miliona KM.

Programom rehabilitacije magistralnih i regionalnih puteva u Republici Srpskoj rehabilitovane su dvije dionice magistralnog puta Šamac-Crkvine-Modriča i Modriča-Šešlije u ukupnoj dužini od 48,20 kilometra, ukupne vrijednosti 3,6 miliona KM, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

Planiranom izgradnjom auto-puteva u Republici Srpskoj predviđena je izgradnja autoputa na Koridoru "Pet ce" i dionice auto-puta od priključka na Koridor "Pet ce" kod Јakeša.

"Ovako izgrađenom putnom infrastrukturom, opština Modriča imaće veoma kvalitetne saobraćajne veze", naglašavaju u Vladi Srpske.

U Vladi Srpske ukazuju i da veliki značaj za razvoj ove lokalne zajednice ima Rafinerije ulja koja zapošljava oko 400 radnika, a investicije u periodu od 2008. do danas u ovu kompaniju iznosile su oko 30 miliona KM.