Stradanja u Srebrenici i Sarajevu

Vlada saglasna sa kriterijumima za izbor članova i institucija

  • 11.10.2018. 15:13

Vlada Republike Srpske saglasila se danas sa Prijedlogom kriterijuma i institucija iz kojih će se birati članovi Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine.

"U tom smislu prihvaćen je prijedlog Ministarstva pravde Srpske da se za članove Komisije imenuju po dva predstavnika Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, Udruženja sudija Republike Srpske, Udruženja tužilaca i Advokatske komora Srpske", saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

U saopštenju se dodaje da bi trebalo da budu imenovana i po dva člana sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te po jedan član sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci - studijski program Istorija, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu - studijski program Istorija, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci - studijski program Geografija/demografija, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu - studijski program Geografija/demografija, te Akademije nauka i umjetnosti, međunarodni pravni eksperti. 

Da bi sudije i tužioci bili članovi komisija treba da su imenovani u sudu ili tužilaštvu bilo koje instance i da imaju najmanje pet godina iskustva iz oblasti krivičnog prava ili međunarodnog humanitarnog prava, a advokati treba da su članovi Advokatske komore Republike Srpske i da imaju iskustvo u oblasti krivičnog prava i međunarodnog humanitarnog prava pred domaćim ili međunarodnim sudovima. 

"Lica iz akademske zajednice treba da imaju izbor u zvanje nastavnika - docent, vanredni profesor ili redovni profesor, međunarodni pravni eksperti da imaju znanja, iskustva i kompetencije iz oblasti krivičnog prava ili međunarodnog humanitarnog prava, a ostala lica treba da imaju visoku stručnu spremu 240 ECTS bodova i najmanje pet godina radnog iskustva po mogućnosti na ovim poslovima", navodi se u saopštenju. 

Vlada je zadužila Ministarstvo pravde Republike Srpske da se u skladu sa utvrđenim kriterijumima neophodnim za imenovanje obrati institucijama navedenim u ovoj informaciji radi konačnog utvrđivanja komisijskog sastava. 

Zaduženo je Ministarstvo pravde Republike Srpske i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica da obave neophodne konsultacije da bi se obezbijedio rad međunarodnih pravnih eksperata. 

Za izvršenje zaključka Vlade Ministarstvu pravde Srpske utvrđuje se dodatni rok do 90 dana. 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм